Colectarea sau necolecatrea selectivă până la urmă, are un impact asupra noastră, a tuturor, în primul rând asupra taxei de salubrizare pe care o plătim.
Campaniile de conștientizare începute de către ADIGIDM Maramureș în școli și grădinițe, se lărgesc și asupra agenților economici, la început la acele societăți comerciale unde numărul de angajați depășesc 50 de persoane. Aceste campanii se adresează atât angajaților, cât și angajatorilor.
Gestionarea corectă a colectării selective poate să reducă taxa de salubrizare la jumătate, care implicit duce la reducerea taxei și asupra populației.
În deplasările pe teren, Romeo Dobocan, directorul executiv ADIGIDM Maramureș, discută mult cu oamenii, care înțeleg ușor importanța colectării selective, însă obișnuința cetățenilor este mai greu de înlăturat.
Sistemul de Management Integrat a Deșeurilor se va finaliza în termenul asumat, până la sfârșitul anului, după care urmează obținerea autorizațiilor, care vor mai dura 3-4 luni.
Populația plătește o taxă suplimentară de 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeu depozitat, de anul viitor, această taxă, va fi de 160 de lei. Deșeurile reciclabile nu se depozitează, însă ele, dacă ajung amestecate cu deșeul rezidual, ele nu se mai pot valorifica, chiar dacă operatorul le sortează ulterior, pentru că ele sunt deja afectate de murdărie.
ADIGIDM Maramureș este în conflict deschis cu Drusal. Operatorul a facturat către primării și agenți economici chiar pe luna mai serviciile la tarifele hotărârii Consiliului Județean Maramureș 169/26 mai 2023, care intră în vigoare de la 1 iulie.
Lasa un raspuns