VESTE BUNĂ: Bolnavii care suferă de diabet asociat cu obezitatea se pot vindeca printr-o operație de îngustare de stomac

VESTE BUNĂ: Bolnavii care suferă de diabet asociat cu obezitatea se pot vindeca printr-o operație de îngustare de stomac

Bolnavii care suferă de diabet asociat cu obezitatea au mari șanse să se vindece printr-o operație de îngustare de stomac. S-a observat că în urma unei operații de bypass gastric, la bolnavii supraponderali suferinzi de diabet, aceștia cunosc o remisie a bolii, scapă de insulină și de complicațiile diabetului. Costurile unei intervneții însă se ridică la câteva mii de euro.
Dacă în urmă cu zece ani un student la medicină ar fi spus că diabetul este o boală care se poate trata chirugical, nu ar fi primit o notă de promovare. Azi, un astfel de răspuns este felicitat. Rezultatele unor studii efectuate pe pacienți cu diabet asociat cu obezitatea care au recurs la o operație de micșorare de stomac, arată că gradul de ameliorare a bolii este de apreciat.
Putem să vorbim chiar despre chirurgia diabetului, de fapt e vorba de metodele de chirurgie bariatrică folosită pentru tratamentul obezității morbide. Toate bolile asociate obezității și vorbim aici și de hipertensiunea arterială, pot intra în remisie, la foarte scurt timp după practicarea unei operații metabolice, pentru obezitate care se face laparoscopic”, explică medicul primar chirurg, Radu Seicean, șef de lucrări la UMF ”Iuliu Hațeganu”, Cluj Napoca, medic care consultă periodic pacienți și la o clinică medicală din Sighetu Marmației.
De cel puțin cini ani de zile sunt congrese internaționale la care se discută despre chirurgia diabetului.
De câțiva ani s-a observat că pacienții obezi pe care noi îi operăm laparoscopic, pentru obezitate, prin diferite metode, rezecția gastrică longitudinală sau micșorarea de stomac cum este ea cunoscută, dar și mai bine, gastric bypass-ul, care este și mai eficient, s-a observat că dacă acești pacienți au diabet, la peste trei sferturi dintre ei li se vindecă diabetul. Sau intră într-o remisiune parțială, adică nu mai au nevoie de tratament, nu mai au nevoie de insulină, este suficient doar un regim pentru a-l ține sub control sau nu au nevoie nici măcar de regim”, menționează Radu Seicean.
Scopul inițial al acestor operații a fost de a ajuta pacientul să scadă în greutate. Dar efectele benefice asupra sănătății s-au dovedit a fi mult mai ample.
Designul lor a fost inițial conceput să scadă greutatea pacientului, dar s-a observat că de fapt obținem o remisiune a tuturor bolilor metabolice asociate cu obezitatea. Diabeticii obezi sunt cei care beneficiază cel mai mult de aceste proceduri.  Bolnavul de diabet și obezitate se adresează în primul rând medicului de diabet și nutriție, dacă îndeplinește anumite criterii, de exemplu un diabet greu controlabil și un indice de masă corporală peste 35 de kilograme pe metru pătrat, în prezent chiar se discută de coborârea acestui indice la 30, abia apoi, cazul se prezintă medicului chirurg. Înainte trebuie consultat și un endocrinolog, dar și un medic cardiolog. Trebuie efectuate o serie de analize, iar dacă are indicații, se poate aplica un procedeu de chirurgie metabolică, de gastric bypass, iar ulterior pacientul va fi urmărit de medicul de diabet și boli de nutriție”, arată medicul chirurg.
Cazurile recomandate pentru această intervenție sunt selecționate și în funcție de costul operației. Multe persoane care ar putea beneficia de această metodă de vindecare, nu-și permit costurile consumabileleor utilizate în operația laparoscopică de acest gen, costuri care ajung la câteva mii de euro.  Operațiile de acest gen se fac în aproape toate centrele universitare din țară. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.