UE: “Depozitele de deseuri, ultima varianta pentru tot ce nu poate fi reciclat sau decontaminat”

UE: “Depozitele de deseuri, ultima varianta pentru tot ce nu poate fi reciclat sau decontaminat”

Depozitele de deseuri reprezinta o problema de mediu existenta la nivelul intregii Uniuni Europene. Recent, in cadrul unei sedintei plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, a fost depus un raport referitor la schimbarea legislatiei privind depozitele de deseuri.

 
Printre cei care au sustinut favorabil acest raport se numara si europarlamentarul Daniel Buda.
 
“M-am exprimat in favoarea acestui raport, deoarece consider ca este esentiala imbunatatirea practicilor de gestionare a deseurilor, stimularea inovarii in domeniul reciclarii, limitarea depozitarii deseurilor si crearea unor stimulente pentru schimbarea comportamentului consumatorilor”, a punctat Buda, pe pagina sa de Facebook.
 
Europarlamentarul roman mai sustine ca Obiectivele Directivei privind depozitele de deseuri urmaresc reducerea cantitatilor de deseuri depozitate, care poate fi realizata numai prin stabilirea unor obiective mai ambitioase de colectare si reciclare a deseurilor, iar utilizarea eficienta a resurselor aduce doar beneficii atat economice, cat si de mediu si sociale.
 
“Transformarea deseurilor intr-o resursa reprezinta un element esential al utilizarii mai eficiente a resurselor si al inchiderii buclei intr-o economie circulara”, a spus europarlamentarul.
 
Mai mult de atat, potrivit raportului, depozitele de deseuri trebuie sa reprezinte o solutie folosita numai in ultima instanta pentru deseurile ce nu pot fi nici evitate, nici reciclate si valorificate si nici macar reduse sau decontaminate.
 
Cu toate acestea, la momentul actual, economia Uniunii nu valorifica o parte importanta a potentialului pe care il reprezinta materiile prime secundare care se regasesc in fluxurile de deseuri, inregistrandu-se asadar pierderi semnificative pentru economie, dar si pagube uriase pentru mediul inconjurator.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.