UDĂTORIUL DE LA ȘURDEȘTI: Petrea lui Iustinu Vădeanului, cel mai harnic gospodar. A ieșit primul la arat

UDĂTORIUL DE LA ȘURDEȘTI:  Petrea lui Iustinu Vădeanului, cel mai harnic gospodar. A ieșit primul la arat

 Petrea lui Iustinu Vădeanului este Udătoriul din acest an, din localitatea Șurdești. Obiceiul agrar a ajuns la cea de a XX-a ediție și a atras și în acest an un număr impresionant de turiști din țară și din străinătate. 

Primul gospodar care iese la arat este pândit cu mare atenție de către flăcăii din localitatea Șurdești. Asta pentru că, în a doua zi de Paști, este  întâmpinat cu mare fast și dus la râu pentru a fi udat. Dacă nu scapă de băieți până la râu, este bun de plată. Dacă da, atunci flăcăii satului sunt cei care îi omenesc pe toți cei veniți la acest eveniment. 
Ca să scape de plată, Udatoriul trebuie să ascundă un bănuț în cioate. Așa că alaiul a pornit la casa gospodarului pentru ca flăcăii să demonstreze cât sunt de destoinici. În câteva minute au reușit să găsească bănuțul, însă nici Udătoriul nu a pierdut vremea și a luat-o la fugă pentru a ajunge primul la râu și a scăpa de plata bucatelor alese.
”Noi ne străduim, continuăm tradiția, e foarte frumos”, a spus Petrea lui Iustinu Vădeanului.
Deși recunosc că nu știu prea multe despre Udătoriu,  turiștii sunt încântați de acest vechi obicei agrar.
”E o tradiție foarte, foarte frumoasă, e a XX-a ediție dacă nu mă înșel, Udătoriul e cel mai harnic om din sat, e minunat. Nu am fost ales niciodată Udătoriu, nu am ieșit niciodată primul la arat, am fost mai puturos”, a spus Ioan Puț, unul dintre localnici. 
”Nu am mai fost niciodată. Sunt din București.  La noi în zonă nu este așa ceva”, a spus Roberta, turist venit să își petreacă Paștele în Maramureș, din București. 
Udătoriul a recunoscut că nu poate scăpa așa ușor, astfel că în cele din urmă s-a dat bătut. A fost dus la apă și apoi udat. Având în vedere că a fost ”găzdoi”, Petrea lui Iustinu Vădeanului a promis că dă de băut și de mâncat la tot alaiul, așa cum cere tradiția. 
Fetele au venit cu coșărcile pline cu bucate alese, iar bărbații au încins o horă pe câmp. Cu toții au fost omeniți și poftiți la un pahar de pălincă și vin. De acum, că tradiția a fost respectată și în acest an, localnicii spun că pot sta liniștiți pentru că Dumnezeu le va da un an cu o recoltă îmbelșugată. 
 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.