Televizorul cu ecran plat sau ecran curbat – Care vi se potrivește?

Atunci când sunteți în căutarea unui TV pentru locuința dumneavoastră, luați în calcul criterii precum prețul, dimensiunea și marca, nu-i așa? Dar v-ați gândit vreodată că mai puteți ține cont și de tipul ecranului? Dacă vă numărați printre pasionații de tehnologie și device-uri smart, atunci știți deja că pe piața din domeniu există televizoare cu ecran plat sau ecran curbat. Însă dacă nu vă puteți hotărî asupra modelului potrivit, aici vă sărim noi în ajutor. În rândurile ce urmează ne propunem să vă vorbim despre avantajele și dezavantajele acestor două tipuri de ecrane, pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie. Veți afla punctele bune și mai puțin bune cu care vine fiecare și astfel, sperăm că veți putea alege în consecință. La final, cu siguranță veți rămâne cu o achiziție demnă de toate laudele și după bunul plac. Să începem!

Fie că vă faceți decizia mai mult îndreptat spre brand și alegeți un TV Samsung, sau poate cumpărați un device nu după marcă, ci după dimensiunea sa și alegeți astfel un TV smart de 80 cm, înainte de toate trebuie totuși să vă gândiți și la ecran. Ecranul în sine vine cu o mulțime de funcții și specificații care promit să vă facă vizionarea mai plăcută, fiecare în felul său caracteristic. De aici și nehotărârea din domeniu. După cum vă spuneam și mai devreme, în continuare vă vom vorbi despre diferențele între televizoarele cu ecran plat și ecran curbat. Așa că, să nu mai stăm pe gânduri și haideți să aflați care vi se potrivește!

  • Ecranul curbat

Acest tip de TV inteligent vine cu câteva funcții de apreciat, cum ar fi imersiunea, forma sa și efectul cinematic pe care îl oferă, dar dispune și de câteva dezavantaje, cum ar fi reflexiile pe care le produce, unghiul de vizionare și lățimea. În continuare vă vom detalia câte puțin despre fiecare caracteristică în parte, pentru a vă ajuta să vă hotărâți.

  1. Avantaje
  • Imersiunea: dacă aveți un TV cu ecran curbat, vă veți simți de parcă faceți parte din acțiunea pe care o vizionați, de parcă sunteți din poveste, una cu universul din fața ochilor. Asta înseamnă „imersiune”: să vă afundați complet în imaginea din fața dumneavoastră.
  • Forma: având colțurile ușor curbate spre interior, forma ecranului se va apropia mai mult de forma naturală a ochiului uman, făcându-vă astfel de vedeți mai bine și mai clar.
  • Efectul cinematic: acest tip de TV mai dispune și de un efect cinematic de neegalat. Dacă vă place senzația pe care o aveți atunci când vedeți filme la cinema, aflați că puteți obține același efect și de acasă, cu un astfel de ecran. Tot datorită curbaturii sale, care se aseamănă cu cea a planșelor de cinema, veți putea vedea programele favorite după bunul plac.
  1. Dezavantaje
  • Reflexiile: ecranul curbat tinde să prindă extrem de multe reflexii: de la lămpi, de la lumina ambientală sau chiar de la cea de afară. Dacă vă uitați la TV din mijlocul ecranului, nu veți întâmpina probleme, însă cei care stau mai la margine, vor vedea imagini distorsionate și șterse.
  • Unghiul de vizionare: după cum am menționat și mai sus, cel mai bun punct de vizionare la un astfel de ecran este exact din mijlocul acestuia. Dacă vă invitați prietenii la o seară de film și stați cu toții pe canapea în fața televizorului, se poate ca persoanele de pe margine să nu vadă la fel de bine ca cele din mijloc.
  • Lățimea: și nu în ultimul rând, mai trebuie să țineți cont și de înfățișarea sa. Un TV cu ecran curbat este de obicei mai lat decât unul cu ecran plat, fapt ce va face instalarea sa mai dificilă.
  • Ecranul plat

Acum că v-am vorbit despre televizoare cu ecran curbat, a venit momentul să vă prezentăm și caracteristicile celor cu ecran plat. Haideți să aflați care sunt avantajele și dezavantajele acestora.

  1. Avantaje
  • Întinderea imaginilor: ecranul plat dispune de o planșă mai mare, mai „întinsă” decât cea a ecranului curbat și astfel, imaginile se văd mai bine și mai clar.
  • Unghiul de vizionare: dacă la modelul precedent unghiul era un dezavantaj, la modelul plat este un avantaj datorită faptului că puteți viziona la perfecție de oriunde v-ați afla: în mijlocul sau la marginea ecranului. Nu veți mai întâmpina distorsionări sau alte neplăceri.
  • Reflexiile: ecranul plat nu prinde la fel de multe reflexii precum cel curbat. Astfel, indiferent de lumina de care dispuneți în casă, vă veți putea bucura de programele preferate fără dezavantajul culorilor șterse.
  • Înfățișarea: acest tip de ecran este slim, elegant și îngust, lucru ce ajută la o instalare mai ușoară și mai rapidă decât în cazul celui curbat.
  1. Dezavantaje
  • Burn-in: este efectul de „ars” al pixelilor de pe ecran, ce are loc atunci când țineți TV-ul aprins pe o imagine statică pentru mult timp. De exemplu, dacă obișnuiți să vă uitați la știri zilnic, se poate ca în locul de pe ecran unde apare sigla programului să regăsiți câțiva pixeli mai șterși sau chiar morți pe imagine.
    • Prețul: din cauza funcțiilor multiple de care dispune, televizorul cu ecran plat tinde să fie mai scump decât cel curbat.

     

    • Panel-urile: supranumite și planșe de vizionare, panel-urile unui TV sunt atât de vaste încât probabil vă va fi greu să alegeți din prima modelul favorit. Aici vorbim de plasmă, LCD, LED, OLED și așa mai departe.Având toate informațiile la dispoziție, tot ce vă rămâne de făcut este să vă consultați cu familia și să ajungeți la o decizie finală împreună. Luați fiecare caracteristică în calcul și cu siguranță vă veți putea hotărî.

      Acestea fiind spuse, iată-ne ajunși la final. Sperăm că articolul nostru v-a fost de folos și că v-am inspirat cu sfaturile oferite despre televizoare. Pentru și mai multe ponturi, nu ezitați să navigați mediul online. Vă dorim happy shopping!

       

       

     

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.