Duminică, 12 mai, în comuna Ocna Șugatag a avut loc evenimentul Tânjaua Hotenarilor, una dintre cele mai îndrăgite sărbători agrare de primăvară cuprinse în calendarul manifestărilor cultural-tradiționale ale județului Maramureș, dar și în calendarul evenimentelor organizate sub egida „Luna Maramureșului”.
Tradiția, un cuvânt definitoriu pentru identitatea maramureșeană, este reliefată cum nu se poate mai bine prin acest eveniment care a învins timpul și a supraviețuit peste generații, ajungând anul acesta la cea de-a 54-a ediție. Obiceiul de sărbătorire a primului gospodar care iese la arat a adunat și de această dată numeroși participanți, care au avut ocazia de a asista la ceremonialul unic, organizat anual la Hoteni.
După ce s-a bucurat de un veritabil spectacol, plin de culoare și tradiții, publicul și-a îndreptat atenția către scena pe care au urcat nume sonore ale folclorului maramureșean, printre care Florentina și Petre Giurgi, Mirela și Dănuț Florea, Mirela, Maria și Mihai Nemeș sau Frații Chindriș. La fel de apreciate au fost și reprezentațiile ansamblurilor folclorice participante. Coconii din Breb, Coconii Deseștiului, Florile Cosăului din Budești, Ansamblul Liceului Tehnologic Ocna Șugatag și Ansamblul Folcloric Berbeștenii s-au achitat cum nu se poate mai bine de rolul de păstrători și promotori ai identității culturale maramureșene.
Prin continuitatea acestui eveniment, comunitatea își reafirmă apartenența la tradiție și respectul față de valorile și obiceiurile străbune. Mai mult decât atât, evenimentul „Tânjaua Hotenarilor” reprezintă și o sursă importantă de promovare a turismului local și de dezvoltare economică durabilă, contribuind la păstrarea vie a identității culturale maramureșene.
Lasa un raspuns