SUA: Platforma democrată susţine creşterea impozitelor pentru bogaţi, căsătoriile gay şi dreptul la avort

SUA: Platforma democrată susţine creşterea impozitelor pentru bogaţi, căsătoriile gay şi dreptul la avort

Partidul Democrat va adopta marţi, la convenţia naţională care începe la Charlotte (statul Carolina de Nord), platforma formaţiunii, document ce se face ecoul apelurilor candidatului lor, preşedintele în funcţie Barack Obama, la creşterea impozitelor pentru cei bogaţi, şi susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex şi dreptul la avort, notează Associated Press.
În jur de 6.000 de delegaţi democraţi se reunesc, timp de trei zile, pentru a-l învesti oficial pe Barack Obama în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, un scrutin pe care sondajele îl anunţă ca foarte strâns.
Punctul culminant al convenţiei de la Charlotte va fi joi seară, când Barack Obama va pronunţa discursul de învestitură. Platforma ce va fi adoptată marţi îi oferă acestuia susţinerea necesară pentru a le cere americanilor un nou mandat de patru ani, punctând realizările celui precedent şi necesitatea continuării acestor eforturi.
"Astăzi, economia noastră creşte din nou, Al-Qaida este mai slabă decât oricând după 11 septembrie 2001, iar sectorul nostru industrial creşte pentru prima după mai bine de un deceniu. Mai sunt însă multe de făcut, de aceea ne reunim încă o dată pentru a continua ce am început", se spune în platforma democrată.
Documentul contrastează puternic cu declaraţia politică adoptată de republicani la convenţia lor de săptămâna trecută. Partidul Republican susţine interzicerea avortului şi a căsătoriei între persoane de acelaşi sex, respinge reforma sănătăţii a lui Obama şi transformă Medicare, programul guvernamental adresat persoanelor vârstnice, într-unul de tipul voucher.
Platforma democrată recunoaşte divergenţa de opinii şi soluţii faţă de republicani, subliniind că scrutinul de la 6 noiembrie – care îi va opune pe Barack Obama şi Mitt Romney – "nu este o simplă alegere între doi candidaţi sau două partide politice, ci între două căi fundamental diferite pentru ţara noastră şi pentru familiile noastre".
În ce priveşte impozitele, platforma ce va fi votată marţi cere extinderea reducerilor pentru clasa de mijloc la 98% dintre familiile care câştigă sub 250.000 de dolari pe an, şi le promite acestora că nu li se vor mări taxele.
Referitor la imigraţie, platforma statuează că "democraţii sunt puternic ataşaţi aplicării unei reforme cuprinzătoare", care ar include "scoaterea la lumină a imigranţilor fără acte", cerându-le acestora "să intre în rând cu legea, să înveţe engleza şi să plătească taxe", ca etape spre dobândirea cetăţeniei. Totodată, cere un sistem acordare de vize care să corespundă necesităţilor economice ale ţării şi să reunească familii, recunoscând însă că "numai Congresul poate oferi o soluţie permanentă, cuprinzătoare".
În domeniul finanţării partidelor, platforma democrată critică decizia Curţii Supreme de ridicare a restricţiilor asupra cheltuielilor politice independente ale corporaţiilor şi sindicatelor, şi cere "acţiune imediată pentru a reduce influenţa lobby-iştilor şi a intereselor speciale asupra instituţiilor noastre politice", printr-un eventual amendament constituţional.
În ce priveşte sectorul sănătăţii, democraţii susţin că un sistem de sănătate accesibil şi de înaltă calitate este parte a promisiunii americane, şi se angajează să continue aplicarea noii legi. "Nicio lege nu e perfectă, iar democraţii sunt dispuşi să lucreze cu oricine pentru a îmbunătăţi legea acolo unde este necesar, dar suntem decişi să mergem înainte", se spune în document.
Cu privire la domeniul apărării, platforma susţine că democraţii au pus capăt, în mod responsabil, războiului din Irak, au slăbit considerabil reţeaua Al-Qaida odată cu uciderea lui Osama Bin Laden, şi au înfrânt avântul talibanilor, pregătind retragerea forţelor americane din Afganistan.
Partidul Democrat sprijină noi reduceri ale arsenalului nuclear al SUA, pe baza tratatului cu Rusia trecut de Obama prin Senat în decembrie 2010, îşi reafirmă "angajamentul nestrămutat faţă de securitatea Israelului", ca şi faţă de împiedicarea Iranului să obţină arma nucleară.
În acelaşi document, democraţii afirmă că doresc să menţină o armată puternică, explicând însă că, în actualul context fiscal, deciziile bugetare dificile trebuie să se refere şi la cheltuielile militare.AGERPRES

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.