SUA: Număr record de persoane infestate cu virusul Nilului de Vest, care a făcut zeci de morţi

SUA: Număr record de persoane infestate cu virusul Nilului de Vest, care a făcut zeci de morţi

Virusul Nilului de Vest, transmis la om de la ţânţari, a făcut 41 de morţi de la începutul anului în SUA şi a afectat în total 1.118 persoane, un record de cazuri de la descoperirea sa în 1999, au anunţat miercuri autorităţile sanitare americane, transmite AFP.

Numărul persoanele infestate cu acest virus, înregistrat de la începutul anului până în a treia săptămână din august, ar putea creşte în continuare, a atras atenţia autoritatea de control al bolilor (Center for Disease Control – CDC).

"În mod obişnuit, observăm un vârf la mijlocul lunii august, însă este nevoie de timp pentru a stabili numărul persoanelor afectate" de virus şi "ne aşteptăm să vedem noi cazuri în următoarele săptămâni", a explicat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a CDC, Candice Burns Hoffman.

Jumătate din cazuri au fost înregistrate în statul Texas (sud), urmat de Mississippi (sud), Louisiana (sud), Dakota de Sud (nord) şi Oklahoma (sud).

Boala se răspândeşte în special la Dallas şi în împrejurimi, unde autorităţile au început săptămâna trecută să pulverizeze pesticide pentru a eradica ţânţarii purtători de virus.

În Texas, de la începutul anului, virusul a făcut 19 morţi şi a afectat 537 de persoane, conform CDC. Circa 323 de persoane afectate riscă să rămâne cu sechele neurologice şi sunt în prezent spitalizate. În Louisiana, virusul a făcut 6 morţi din 73 de cazuri înregistrate.

În 2011, 43 de persoane au murit şi 712 au fost afectate din cauza virusului Nilului de Vest în SUA.

Numărul record de cazuri înregistrate în 2012 ar putea fi cauzat de iarna blândă, de primăvara precoce şi de vara călduroasă, conform CDC. Însă există şi alţi factori care favorizează boala: păsările care transportă virusul (transmis apoi oamenilor de către ţânţari), numărul de ţânţari şi comportamentul oamenilor.

Virusul Nilului de Vest, identificat pentru prima dată în Uganda în 1937, poate determina trei forme de reacţii la om. Majoritatea timpului el rămâne neobservat, însă poate cauza de asemenea simptome asemănătoare cu cele ale gripei, iar într-un număr mai mic de cazuri – complicaţii precum meningite şi encefalite. Boala poate fi de asemenea mortală.

Nu există niciun tratament special pentru această boală. 80% din persoanele infestate nu prezintă niciun simptom. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.