STUDIU: Și sarea, nu numai zahărul, joacă un rol în diabet

STUDIU: Și sarea, nu numai zahărul, joacă un rol în diabet

 Și sarea – nu numai zahărul – joacă un rol în diabet, potrivit unor cercetători francezi care au ajuns la această concluzie ocupându-se de chirurgia obezității, relatează AFP.

În studiu lor, publicat în revista medicală americană Cell Metabolism, ei apreciază că descoperirea ar putea duce la conceperea unor noi măsuri de prevenire. "Simple măsuri dietetice, cum ar fi scăderea consumului simultan de sare și zahăr, ar putea preveni sau trata diabetul de tip 2 (cel mai frecvent)", afirmă cercetătorii, menționând și posibilitatea realizării unor noi medicamente.
Ei au ajuns la această concluzie studiind porci pitici care fuseseră supuși unei operații de chirurgie a obezității de tip bypass, constând în modificarea circuitului alimentar prin scurtcircuitarea unei părți a stomacului și intestinului.
În Franța au fost operați în ultimii ani peste 200.000 de pacienți cu obezitate severă, cu rezultate spectaculoase uneori în privința pierderii în greutate, dat și a diabetului, boală asociată adesea cu obezitatea.
"Ne-am întrebat de ce bypassul ameliorează atât de spectaculos diabetul, cu o scădere foarte rapidă a glicemiei (nivelul de zahăr din sânge), chiar înainte de orice slăbire", a declarat AFP profesorul Francois Pattou, autorul principal al studiului.
Cercetarea pe porcii pitici — a căror alimentație seamănă cu cea a oamenilor — a arătat că absorbția de glucoză de către organism era mai scăzută când se făcea doar în partea inferioară a intestinului, ca în cazul porcilor operați, și nu în partea superioară, ca la cei neoperați. Sarea este necesară absorbției de glucoză.
Amânând, cu ajutorul operației, momentul în care bila, cu un conținut ridicat de sare, întâlnește bolul alimentar, "se reduce absorbția de glucoză", explică profesorul Pattou, chirurg și cercetător la Inserm din Lille.
Pentru a confirma rolul sării, cercetătorii le-au dat apoi cantități mari porcilor pitici, observând o creștere a glicemiei după masă. Profesorul Pattou consideră că aceste rezultate confirmă influența sării din alimentație asupra creșterii glicemiei, fapt sugerat deja de un studiu israelian publicat în urmă cu câteva luni.
În acel studiu, conținutul de sare era al patrulea element care influența creșterea glicemiei, după conținutul de zahăr din mâncare, boala diabetică și ora meselor de peste zi (glicemia mărindu-se mai mult după cină), încheie AFP.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.