STĂM BINE: Există bani europeni! Lumea s-a săturat de drumuri desenate pe tablă cu carioca

STĂM BINE: Există bani europeni! Lumea s-a săturat de drumuri desenate pe tablă cu carioca

 Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi, la Bistriţa, că autorităţile nu au ştiut să atragă banii europeni, urmând să fie luate măsuri pentru a reduce birocraţia şi timpii de aşteptare în fazele de preexecuţie pentru proiectele strategice de infrastructură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sorin Grindeanu a declarat că vor fi lansate proiecte noi în concordanţă cu Masterplanul, pentru că bani europeni există, însă autorităţile nu au ştiut până acum să îi atragă.
„Avem un Masterplan pe care domnul ministru Rus l-a prezentat la Bruxelles, care este agreat de Comisia Europeană. Există hotărârea de Guvern care a adoptat acest Masterplan. Am terminat discuţia şi putem să trecem la treabă! Îmi doresc şi lucrul acesta se va întâmpla în perioda următoare – foarte multe proiecte noi, licitaţii, în concordanţă cu acest Masterplan vor fi lansate. În următoarea lună, în următoarele două luni să putem să dăm drumul la lucrări. Mai este ceva: sunt bani! Vorbim de bani europeni pe care noi nu am ştiut să-i cheltuim. Am fazat proiecte care trebuie să fie gata şi banii europeni absorbiţi de noi în vechiul exerciţiu bugetar 2007-2013 am venit cu mare parte din el în acest exerciţiu bugetar, când ar trebui să facem alte proiecte”, a spus marţi la Bistriţa, premierul Sorin Grindeanu în timpul unei întâlniri cu autorităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud.
La întâlnirea cu autorităţile locale din Bistriţa au participat şi oameni de afaceri din judeţ, care s-au plâns de problema infrastructurii şi a birocraţiei, premierul declarând că ştie că „lumea s-a săturat de drumuri desenate pe tablă cu carioca” şi că infrastructura este domeniu prioritar în guvernul pe are îl conduce.
„Ştiu că lumea s-a săturat de vorbe, s-a săturat de drumuri desenate pe tablă cu carioca, s-a săturat de termene care nu sunt respectate, s-a săturat de tot ceea ce ştiţi că s-a întâmplat în aceşti ani. Sunt bani europeni, bani europeni pe care noi în anii trecuţi nu am ştiut să-i cheltuim şi foarte multe proiecte au fost fazate pe actualul exerciţiu bugetar, ceea ce este un mare minus pentru ţara noastră iar infrastructura este şi reprezintă unul dintre domeniile prioritare ale guvernului pe care-l conduc”, a declarat premierul Sorin Grindeanu într-un breefing de presă.
Potrivit premierului, Guvernul lucrează în prezent la găsirea unor soluţii legale pentru schimbarea cadrului legislativ în ceea ce priveşte proiectele strategice de infrastructură pentru a reduce timpii pierduţi cu fazele de preexecuţie.
„Cred că cel mai bun exemplu este centura Bacăului care a stat – dacă nu greşesc 4 – 5 ani – blocată în studii de prefezabilitate, fezabilitate, în contestaţii la CNSC, procese în instanţă (…) şi abia după 4 – 5 ani s-a putut intra în execuţia efectivă. Pe mine mă interesează să punem în aplicare acest Masterplan de care vorbeam, Masterplan care are în spate fonduri europene şi pe care putem să-l facem schimbând câteva lucruri – cadrul legal pentru proiectele strategice reducând termenele de preexecuţie. Acest lucru îl facem în dialog cu Comisia Europeană pentru că vreau să păstrăm toate principiile discutate cu dânşii, dar reducând foarte mult pe aceste proiecte strategice de infrastructură termenele preexecuţie, astfel încât să putem intra cât mai repede în faza efectivă de execuţie a acestei lucrări. Şef de filă pe această direcţie este ministrul Economiei, din discuţiile pe care le-am avut cu dânsul în aceaste ultimele zile, probabil că în două săptămâni ar putea să iasă aceste prevederi legale” a mai declarat Sorin Grindeanu.
Premierul Sorin Grindeanu a participat, marţi, la o întâlnire care marchează 25 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.