SPECTACOLUL CELOR MICI: Copiii din Budești au sărbătorit venirea primăverii într-un mod aparte

SPECTACOLUL CELOR MICI: Copiii din Budești au sărbătorit venirea primăverii într-un mod aparte

 Copiii din comuna Budeşti au sărbătorit astăzi sosirea primăverii într-un mod special. Aceştia au luat parte la un atelier de creaţie, au cântat, au recitat şi au pus în scenă un obicei străvechi, toate acestea în prezenţa părinţilor, a rudelor, a cadrelor didactice, dar şi a autorităţilor locale.

 Să creezi un mărţişor tradiţional nu e greu, spun cei mici. Părinţii şi dascălii i-au învăţat asta încă de când erau de-o şchioapă. 
„Confecţionez un mărţişor. Folosesc aţa, acul şi nişte mărgele. Sora mea şi doamna m-au învăţat şi nu este greu deloc”, spune un copil.
„Eu torc lână. Am învăţat de la mami, de la bunica, dar e destul de greu”, explică o fetiţă.
„Eu fac un mărţişor. Am nevoie de aţă şi de o bucată de carton pe care să învârt aţa. Îl fac alb şi roşu pentru că roşul simbolizează sângele şi albul curăţenia. Nu e aşa de greu după ce înveţi cum trebuie să îl faci, cam 5 minute durează dacă te descurci”, explică o altă fetiţă.
Evenimentul de 1 martie se desfăşoară an de an în comuna Budeşti şi marchează buna colaborare dintre şcoală, primărie şi cele două parohii din localitate. 
„Ziua de astăzi simbolizează prima zi a primăverii, ziua mărţişorului, drept pentru care întotdeauna în această zi încercăm să transmitem copiilor practic simbolul primăverii, cum vine, ce determină natura, ce se întâmplă în jurul nostru şi faptul că totul reînvie în ziua de 1 martie. Următoarea activitate pe care noi o vom desfăşura va fi în Săptămâna Altfel, când ambii părinţi parohi vor explica copiilor de la Şcoala Gimnazială Budeşti şi structura şcolară din Sârbi ce simbolizează încondeierea ouălor de Paşti”, a arătat directoarea Şcolii Gimnaziale Budeşti, Maria Ciceu.
Printre oaspeţii evenimentului de astăzi s-au numărat părinţii copiilor, rude, localnici, precum şi primarul comunei, Liviu Tămaş.
„M-au surprins foarte plăcut prin lucrările pe care le-au realizat. Această acţiune am pregătit-o încă de la începutul anului pentru că este o tradiţie deja ca de fiecare dată de 1 martie să avem acest atelier de creaţie. Am pregătit acest eveniment împreună cu şcoala şi parohia din localitate tocmai pentru a duce mai departe tradiţiile noastre locale, pentru că indiferent în ce zonă ne-am afla, noi vom trăi şi vom dăinui datorită acestor tradiţii”, a declarat primarul comunei Budeşti, Liviu Tămaş.
Pentru ca atmosfera să fie una de sărbătoare, nu au lipsit nici bucatele tradiţionale. După încheierea momentelor artistice pregătite de copii, fiecare s-a înfruptat cu tradiţionala pâine de porumb, slănină, ceapă şi plăcinte cu brânză. Întregul spectacol oferit de copii îl veţi putea urmări în 8 martie, de la ora 19:00, la TV Sighet, în cadrul emisiunii Realitatea din teren.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.