SPECIAL: Reîntoarcerea lui Bardossi în Maramureș și o expoziție de excepție a fotografului italian

SPECIAL: Reîntoarcerea lui Bardossi în Maramureș și o expoziție de excepție a fotografului italian

 Reîntoarcerea fotografului italian Virgilio Bardossi în Maramureș a dat naștere unei expoziții inedite și unui album de fotografie-document. Proiectul fotografului de a imortaliza aceleași locuri și aceleași chipuri din satele din Maramureș la interval de 15-20 de ani a dat roade. Cu eforturi uriașe și multă perseverență, dar și dragoste de Maramureș, visul lui Bardossi s-a împlinit. Albumul ”1995-2001 – Maramureș. 2016 – Reîntoarcerea” a fost lansat ieri la Muzeul Satului din Sighetu Marmației. 

Proiectul lui Bardossi suprinde trecerea timpului. Fotografiile artistului aduc în lumina obiectivului destine împlinite, chipuri îmbătrânite, fețe radiante, portrete de copii, tineri și bătrâni. În unele fotografii, amprenta timpului lasă riduri, arată griji și necazuri. Marea provocare a artistului a fost să regăsească aceleași persoane la interval de peste 15 ani și să le surprindă îndeosebi în aceeași ipostază, în aceleași locuri.   
”Pentru mine Maramureșul e a doua casă.  Iubesc Maramureșul și oamenii de aici, peisajele, tot îmi place aici. Socializarea cu oamenii de aici. Mulțumesc tuturor celor care au acceptat să fie fotografiați. Sunt puține persoane, poate vreo cinci care au spus ”nu”. Încă un lucru aș vrea să subliniez. Nu am fost niciodată un vorbitor bun nici în italiană, nici în română, poate de aceea am ales să scriu ”cu lumina”, cu aparatul de fotografiat”, spune Bardossi, emoționat. 
Această expoziție va fi donată Muzeului Maramureșului din Sighet. Conducerea muzeului vorbește chiar de realizarea unui album care va reuni fotografiile lui Virgilio Bardosi și ale fotografului asiatic Miya Kosei, pentru a arăta cum e văzut Maramureșul de marii fotografi ai lumii.   
”Este o expoziție extraordinară care este complementarul unui album care va face epocă. Este vorba despre un om care îndrăgește Maramureșul, a îndrăgit locurile, oamenii, felul nostru de a fi, care s-a aplecat cu mult profesionalism asupra  oamenilor, asupra peisajelor din Maramureș și care a redat după 20 de ani aceiași oameni, aceleași locuri, făcând chiar o scurtă trecere în timp a celor pe care i-a fotografiat”, a spus Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației.
Virgilio Bardossi este unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii.
”Virgilio are expoziții și prezență nu numai în arta fotografică, ci și în alte domenii, a făcut foarte mult pentru copiii săraci, pentru copiii uitați ai lumii și iată că el reînvie un colț de viață, un colț de eternitate, care este acest Maramureș, pe care noi îl numim ancestral. Această expoziție arată prea bine că timpul nu trece numai peste noi, ci trece peste viața noastră, peste cei de lângă noi. Este atât de impresionant, de emoționant să vedeți oameni care nu mai sunt printre noi, dar aparatul de fotografiat i-a imortalizat în aceste imagini”, arată Gheorghe Todinca. 
Fotografiile arată nu doar trecerea timpului peste chipurile surprinse de aparat, ci și peste locuri, tradiții, ocupații, peste Maramureș.
”Peste tot în fotografiile lui Bardossi vedeți diferența de 15-20 de ani, sunt aceiași oameni, dar din păcate sau din fericire, depinde din ce perspectivă privim, și Maramureșul a evoluat, prin unele locuri însă evoluția ne întristează, pentru că s-a dus cumva în defavoarea tradiției. Îți mulțumim pentru tot ceea ce ai făcut pentru Maramureș, faci parte dintre acei ”români” care au venit la noi, s-au naturalizat într-o oarecare măsură și fac pentru țara asta uneori mai mult decât facem noi înșine. Să fii sănătos ca să poți să vii peste încă 15-20 de ani să faci al treilea rând de fotografii cu aceleași personaje, iar proiectul să devină mai mare decât este acum”, a spus Horia Scubli, primarul Sighetului.
 Fotografia pentru Bardossi e un stil de viață, cel mai bun mod de a comunica. Bardossi a oferit autografe tuturor celor care au cumpărat albumul de fotografii.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.