SPECIAL: La mulți ani, Mihai Dăncuș!

SPECIAL: La mulți ani, Mihai Dăncuș!

 Profesorul etnolog Mihai Dăncuş a împlinit, pe 10 februarie, 75 de ani de viaţă. Mihai Dăncuș a fost peste patru decenii director al Muzeului Maramureşului din Sighet. Azi privește cu dor spre începuturile sale ca muzeograf și povestește cu bucurie despre realizările sale și oamenii dragi din viața lui. 

S-a născut la 10 februarie 1942. A venit pe lume ceva mai repede ca alți copii.
”Eu nu pot să mă ascund, nu e intenția mea și nici nu am făcut-o niciodată, ba din contră, implinesc 75 de ani, de fapt eu m-am născut la 7 luni, la 10 februarie 1942, era iarnă, în timpul războiului. Trebuia să mă nasc în aprilie, dar fiind iarnă, tata s-a jucat cu zăpadă în grădină,  mama a alunecat când trebuia să intre în casă și m-am născut eu. Și iată că trăiesc și acuma și am avut o viață intersantă de care m-am bucurat și mă bucur și astăzi. Ce să spun, la această vârstă mă bucur că mai pot vorbi, că mă mai pot adresa”, spune, zâmbind, fostul director al Muzeului Maramureșului.
După o viață tumultuoasă, Mihai Dăncuș trăiește ziua de 10 februarie, ziua lui de naștere, liniștit, în sânul familiei. 
”Acuma din păcate trebuie să stau în casă, cuminte, așa mi s-a spus de la Institutul Inimii, unde am fost tratat și am suferit o intervenție, și trebuie să respect niște reguli. O viață întreagă n-am respectat regulile, de foarte multe ori n-am respectat legile, și mi-am asumat niște riscuri enorme, încălcându-le cu bună știință, dar totul a fost spre binele meu și al celor din jur. Acum trebuie să le respect, nu am ce face. Citesc, am început să citesc mult mai mult decât am făcut-o în ultimii ani, am primit recent un pachet cu nouă cărți de la un prieten foarte bun”, spune zâmbind Mihai Dăncuș.
Citește mult, scrie și îl răscolesc gândurile. 
”Citesc și scriu câte ceva, dar foarte puțin, pentru că nu mai am răbdare și mă răscolesc gânduri și imagini ale trecutului apropiat când am fost activ în muzeu, eu toată viața mea am fost un om activ, plin de viață, nu am trecut pasiv prin viață, am reacționat la tot ce s-a întâmplat în jurul meu, mi-am asumat multe lucruri și m-am bucurat pentru asta, acuma e mai greu, dar sper…”, spune etnologul Dăncuș.
Atunci când vine vorba de capitolul realizări, ochii i se luminează și graiul i se aprinde.  
”De când am venit eu la muzeu, sigur că entuziasmul și tinereațea mea și regăsindu-mă în domeniul acesta, fiind într-o relație sufletească apropiată cu Francisc Nistor, am reușit să ridic muzeul de la rangul patru, la trei, apoi la doi, la categoria I, IA, și acuma e la categoria Muzeu regional, a doua după muzeele naționale”, arată fostul director al instituției culturale. 
Trecutul înseamnă o viață plină de momente speciale și oameni speciali. Se simte fericit că a întâlnit oameni de calitate.
”Erau niște oameni extraordinari. Cum să n-am bucurii dacă eu l-am cuoscut și am stat zeci de zile în povești cu Ilie Lazăr, cu Vasile Kazar, cu Lucia Mihalyi, cu Fracisc Nistor sau cu marile personalități ale culturii române, Daicoviciu, marele arheolog Radu Popa, Ion Opriș, Constantin și Dinu Giurăscu”, sunt doar câteva numele pe care le-a amintit Mihai Dăncuș, în firul poveștii despre oameni și întâmplări deosebite din viața sa. 
Activitatea profesională a lui Mihai Dăncuş cuprinde colecţionarea a mii de obiecte muzeale, multe de patrimoniu naţional, cercetări în care a adunat un bogat material documentar. A publicat studii şi comunicări ştiinţifice în volume şi reviste de specialitate. Muzeograf şi etnograf,  Mihai Dăncuș a fost peste patru decenii director al Muzeului Maramureşului din Sighet, cu secțiie Muzeul în aer liber, Muzeul Etnografic, Secția de Istorie, Științele Naturii, Casa ”Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”, Casa Culturii Evreiești ”Elie Wiesel”, și secțiile din mediul rural de la Săpânța, Giulești, Iedu, Vadu Izei, Bârsana. Este cetăţean de onoare al municipiului  şi „primar al satului primordial” – Muzeul Satului din Sighet fiind şi opera sa în cele peste patru decenii de activitate. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.