SISTEM NOU: Cum se procedează la programările online pentru înmatriculări și pașapoarte

SISTEM NOU: Cum se procedează la programările online pentru înmatriculări și pașapoarte

 Începând de sâmbătă, programările pentru înmatriculări și pașapoarte se fac doar online. Anunțul a fost făcut de Prefectura Maramureș, care dorește ca prin acest sistem online să  evite aglomerația de la ghișee și să reducă timpii de așteptare. Aceste schimbări ar putea constitui însă o problemă pentru persoanele care nu au acces la internet.

Pentru o programare online cetățenii trebuie să aleagă serviciul pe care îl doresc și să introducă datele  personale. În final, sistemul afișează bonul de ordine. Cetățenii se vor prezenta la ghișeu în ziua și la ora trecute pe bon.
 “Începând de sâmbătă a fost implementat acest sistem online pe pagina Prefecturii, prefecturamaramureș.ro, unde se pot face programări online la ghișeele de înmatriculări, pașapoarte, preschimbare permis auto și examinare auto. Practic pe site-ul nostru orice persoană se poate înregistra cu nume, prenume, date din buletin sau seria șasiului mașinii și să aleagă o dată la care ar dori să se prezinte pentru problema respectivă, dată în care i se alocă automat un număr de ordine și o oră aproximativă pentru a se prezenta la ghișeu”, a explicat Adrian Pop, director cancelarie la Prefectura Maramureș.
Programările se pot face cu 2 luni în avans și fiecare persoană poate face o singură programare pentru fiecare dintre cele 4 servicii. Programarea este cofirmată în momentul în care au fost completate datele necesare, dar și printr-un email în care este specificat numărul de ordine alocat și ora la care trebuie să se prezinte la ghișeu. 
 “Dacă au pierdut programarea, pe site există și o secțiune unde se poate resolicita bonul de ordine prin introducerea datelor cerute. Deja a fost solicitat de peste 2500 de persoane și aproximativ 1100 de programări s-au făcut în cele 2 zile”, a explicat Adrian Pop.
Pentru înmatriculări și pașapoarte programările se vor face exclusiv online pentru a reduce timpii de așteptare de la ghișee. Totuși această schimbare ar putea constitui o problemă pentru persoanele care nu au acces la internet. Reprezentanții Prefecturii spun că au luat în considerare și acest aspect și au cerut ajutorul primăriilor.
 “La sediul serviciilor de înmatriculări și pașapoarte nu se mai eliberează bonuri cu număr de ordine la fața locului, se preiau doar înregistrările online, cu o singură excepție, serviciul de pașapoarte unde au două ghișee, unul pentru rezervări online și unul pentru cei care se prezintă direct la fața locului. În special va fi folosit pentru cazurile urgențe unde au nevoie de un pașaport simplu, electronic, care se eliberează în 2 ore. Noi ca instituție am făcut și o adresă către primării prin care i-am rugat să ne ajute să informăm populația cu privire la existența acestui site de programări online și să îi și ajute pe oamenii care nu pot singuri să efectueze programarea. Sistemul este foarte simplu și doar 4 câmpuri trebuie completate acolo, nume, serie de bulletin, emailul și să își aleagă data, în rest face totul calculatorul. Ar trebui să fie sufficient de ușor încât în cel mai rău caz să poate să îi ajute un vecin pe cei care nu se descurcă”, a explicat directorul de cancelarie a instituției Prefectului.
Pentru a nu îngreuna accesul la serviciu, reprezentanții Prefecturii spun că nu solicită ca oamenii să printeze programarea, ci este sufficient să știe ce număr de ordine li s-a alocat.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.