Sighet:"Investim în mediu. Credem în viitor"

Sighet:"Investim în mediu. Credem în viitor"

Un workshop al Proiectului Managementul Durabil al sitului Natura 2000 IGNIŞ a avut loc astăzi la Sighetu Marmaţiei, unde s-a discutat despre importanţa ocrotirii naturii şi a speciilor de plante şi animale pe cale de dispariţie. La workshop au luat parte o mulţime de tineri voluntari care au fost numai ochi şi urechi la informaţiile primite de la coordonatorii acestui proiect. Noţiunile introductive în acest sens le-au primit de la coordonatorul acestui proiect, Monica Marian, conferenţiar al Catedrei de Biologie din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare.
 Proiectul se află la cea de-a doua ediţie şi are ca scop implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, precum şi alte forme de conservare a biodiversităţii, precum şi armonizarea pe termen lung a naturii. Sub sloganul "Investim în mediu, credem în viitor" şi co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, proiectul continuă cu diverse activităţi, printre care şi workshop-ul de astăzi.
În cadrul workshop-ului s-a desfăşurat o consultare a factorilor interesaţi din zona sitului, în vederea elaborării unui plan de management, pentru a inventaria şi conserva habitatele şi speciile care fac parte din sit. Proiectul este finaţat prin programul operaţional sectorial  de mediu şi are o valoare de 2.600.000 lei.
 Proiectul  va finaliza cu eleborarea planului de măsuri de gestionare de management al acestui sit, respectiv al patrimoniului natural care face obiectul sitului. Situl Natura 2000 IGNIŞ se întinde pe opt localităţi, inclusiv Sighetu Maramaţiei, Baia Mare, Giuleşti, Deseşti, Săpânţa, Câmpulung la Tisa şi Sarasău şi are totodată o suprafaţă foarte mare de natură puţin afectată de influenţele antropice. Aceste habitate şi specii sunt în Europa în pericola de extincţie, dar încă la noi înregistrează efective bune. Ele reprezintă o valoare a locului şi drept urmare, proiectul îşi propune adoptarea acelor măsuri care să conserve şi să aducă poate chiar la un nivel mai bun aceste specii.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.