Lumina slabă oboseşte ochii, iar cititul la lumină slabă poate avea efecte extrem de neplăcute, avertizează specialiștii, de la lăcrimare exagerată și oboseală până la dureri de cap. În plus, în aceste condiții, eventualele probleme existente la ochi se pot agrava.
Ochii sunt foarte sensibili, aceştia putând fi afectaţi de praf, ger, vânt, lumină şi multe altele. O lumină slabă oboseşte ochii, iar o lumină prea puternică poate afecta retina. Cititul la lumină slabă necesită un efort suplimentar din partea ochilor. Acest lucru face cititul mai obositor, având deseori ca efect înroșirea ochilor și apariția durerilor de cap.
“Dacă vorbim de efectele cititului la lumină slabă ar trebui să ştim şi ce probleme ar putea exista la ochi. Dacă vorbim de copii, părinţii ar trebui să-i ducă la o consultaţie, asta ar fi ceva preventiv. Sunt tineri care studiază mult, ei îşi pun la muncă ochii şi ar trebui să ştie dacă au o dioptrie sau nu. La fel şi la persoanele peste 40 de ani, la ele apar diferite schimbări şi atunci consultaţia e necesară. Din cauza cititului la lumină slabă, pe lângă problemele care sunt deja, pot apărea şi altele sau se pot agrava cele existente”, a arătat optomestristul Bogdan Stan.
La lumină slabă pupilele se dilată mai mult şi atunci scade capacitatea de concentrare pe detalii. Lumina redusă face ca ochiul să se concentreze pentru a focaliza mai bine, fapt care are drept consecință obosirea ochilor și clipitul mai rar, lucru care duce la uscarea corneei în proporție mai mare decât în mod normal.
Lasa un raspuns