Sighet: DIICOT investighează o posibilă fraudă la Raiffeisen Bank din Sighetu Marmatiei

Sighet: DIICOT investighează o posibilă fraudă la Raiffeisen Bank din Sighetu Marmatiei

Zvonurile conform cărora  o fraudă bancară de proporţii a avut loc în Sighetu Marmaţiei s-au confirmat azi când,  Raiffeisen Bank a depus la DIICOT o plângere penală privind operaţiuni frauduloase descoperite în urma unui control intern la agenţia băncii din Sighetu Marmaţiei, unde directorul unităţii şi alţi angajaţi sunt suspectaţi de delapidare, fals, uz de fals sau complicitate la aceste infracţiuni. Nu se ştie cu exactitate numărul persoanelor implicate şi nici prejudiciul cauzat, cert este că din contul mai multor clienţi ai băncii s-au sustras sume importante de bani.
Astăzi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a fost depusă o plângere de catre Raiffeisen Bank. Procurorii DIICOT  au început o anchetă cu privire la o posibilă fraudă comisă de mai mulţi angajaţi ai sucursalei Raiffeisen Bank din Sighetu Marmatiei.
Gheorghe Botiş şeful poliţiei Sighet, ne-a declarat că totul a pornit în urmă cu două săptămâni, când un client al sucursalei Raiffeisen Bank din Sighetu Marmaţiei a depus o plângere la Poliţie în legătură cu unele nereguli financiare constatate la contul său. Pe baza acestei sesizări s-a înregistrat la Poliţia Sighet un dosar penal. Ancheta internă derulată la bancă este în plină desfăşurare, motiv pentru care nu se cunoaşte, încă, cu exactitate numărul persoanelor implicate şi nici prejudiciul cauzat.”

În urmă cu circa două săptămâni, organele de poliţie au fost sesizate de către un cetăţean din Sighetu Marmaţiei, în legatură cu unele nereguli financiare la sucursala unei bănci din Sighetu Marmaţiei. În baza acestei sesizări, la nivelul Poliţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei a fost înregistrat un dosar penal care are ca obiect cercetarea reprezentantului sucursalei din Sighet Marmaţiei. Până în prezent neavând rezultatul controlului financiar intern care se desfăşoară la această bancă nu putem face afirmaţii privitor la mărimea prejudiciului sau la persoanele implicate” a declarat Gheorghe Botiş şeful Poliţiei Sighet.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de credit, directorul agenţiei şi alţi angajaţi au săvârşit fapte incriminate de legea penala ca delapidare, fals şi uz de fals sau au fost complici la aceste fapte.
In urma controlului, comisia disciplinara a decis desfacerea contractelor de muncă ale angajaţilor implicaţi, pentru încălcarea normelor şi procedurilor interne, precum şi pentru încălcarea codului de conduită al angajaţilor Raiffeisen Bank.

Ionel Fireascu directorul de Conformitate al Raiffeisen Bank a declarat că banca a pus la dispoziţia procurorilor DIICOT informaţiile şi documentele rezultate în urma anchetei interne, urmând să acorde în continuare sprijin organelor de cercetare penală. „Raiffeisen Bank aplica principiul <<toleranta zero>> la fraudă şi faţă de încălcarea codului de etică şi a legilor. Banca are implementate mecanismele antifraudă necesare supravegherii şi controlului respectării reglementărilor legale, precum şi a normelor sale interne. În acest sens avem o bună colaborare cu organele de cercetare penală pe care le sesizăm ori de câte ori avem informaţii despre o fraudă sau o tentativă de frauda”, a declarat Ionel Fierascu, directorul de Conformitate al Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank a sesizat în ultimii patru ani organele de cercetare penală într-un număr de 119 cazuri de fraudă internă şi externă şi un număr de 182 de tentative de fraudă. De asemenea, în şapte cazuri, banca a acordat sprijin organelor de poliţie pentru organizarea de acţiuni de surprindere în flagrant.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.