SFATUL SPECIALIȘTILOR: Remedii după mesele grele de Paști

SFATUL SPECIALIȘTILOR: Remedii după mesele grele de Paști

 Dietă de tip mediteranean. Asta recomandă medicii după mesele grele de Paști. Importantă este și mișcarea în aer liber, cel puțin 30 de minute în fiecare zi, recomandă specialiștii. Pentru a ajuta organismul să își revină, medicii propun câteva remedii, multe dintre acestea fiind la îndemâna oricui. 

Spre deosebire de alți ani, medicii de familie susțin că nu au avut un exces de bolnavi după sărbătorile pascale. Chiar și așa, aceștia vin cu câteva sfaturi care să ajute organismul să își revină. Recomandarea generală ar fi dieta. Spre exemplu cea de tip mediteranean, cu consum de lactate, vegetale, ouă mai puține, legume și fructe proaspete, dar și multe lichide. 
”Tentația este mare. Dar după zilele astea de sărbătoare, nu cred că fiecare dintre noi nu simte nevoia de a trece un pic la o mâncare mai ușoară. Pentru că a-ți încărca organismul 3-4-5 zile la rând cu carne grasă, cu colesterol mult, cu mezeluri, cu brânzeturi grele, cu maioneză, frișcă și alte dulciuri, nu cred că nu simte organismul nevoia și nu îți spune chiar organismul tău că ai nevoie de un picuț de regim”, precizează medicul Gheorghe Lascu. 
Recomandată este și mișcarea. 
”Ieșiri la plimbare, la drumeție, la aer liber, la joc cu copiii undeva când se poate, dacă se poate, mers din nou la schi că se pare că vine din nou iarna peste noi, dacă se încălzește vremea, ieșit undeva la iarbă verde, nu la un grătar, la o drumeție. Multă lume nu își dă seama cât de mult contează să te miști în fiecare zi măcar acele 30 de minute pe care le vedeți în reclamă la televizor. Asta înseamnă să pleci de acasă 15 minute într-o direcție și să te întorci înapoi spre locuință în alte 15 minute. Evident că la tineri le recomand să meargă să alerge, să joace fotbal în sală sau alte activități sportive, să meargă la sala de fitness, dar nu cu burta plină”, adaugă medicul de familie Gheorghe Lascu. 
Medicul mai are o recomandare. Mulți poate ar lua-o în derâdere, dar este una care face mult bine organsmului. 
”Întotdeauna le recomand pacienților mei, indiferent de grupa de vârstă, să mănânce mai des. Nu 3 mese pe zi sau 2 sau una singură seara. Nu. Să mănânce de 7-8-10 ori pe zi și cantități mai mici. Pentru că în felul ăsta organismul poate să digere mai ușor și nu ne încărcăm foarte tare stomacul, nu simțim senzația de plenitudine, de moleșeală și putem să avem o activitate normală”, recomandă Gheorghe Lascu. 
Pe perioada sărbătorilor pascale au existat pacienți care s-au prezentat la medic și cu infecții de căi respiratorii, crize de rinichi datorate frigului sau lichidelor carbogazoase, dar și pacienți care au acuzat dureri de spate. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.