Şeful Poliţiei Române solicită măsuri de siguranţă pentru noul an şcolar

Şeful Poliţiei Române solicită măsuri de siguranţă pentru noul an şcolar

Şeful Poliţiei Române a solicitat, azi, în cadrul unei videoconferinţe desfăşurate la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, tuturor inspectoratelor judeţene de poliţie şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să ia măsurile necesare pentru ca noul an şcolar să se desfăşoare în siguranţă.
În contextul începerii anului şcolar la data de 17 septembrie, chestorul principal de poliţie Petre TOBĂ a solicitat luarea măsurilor specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.
În acest sens, a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare. 
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, a solicitat supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.  Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri.
Şeful Poliţiei Române a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.
O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.
Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.
O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto.
Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.
De asemenea, vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie. Acestea vor funcţiona pe baza regulamentelor proprii.
Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.
Inspectorul general a solicitat directorului general şi inspectorilor şefi transparenţă totală, informarea opiniei publice cu privire la măsurile pe care le întreprind şi la competenţele poliţiei.
În cursul anului şcolar trecut a scăzut numărul infracţiunilor sesizate, cu 1,56% şi cei al elevilor autori de infracţiuni, cu 16%. De asemenea, s-a înregistrat o scădere cu 26,8% a numărului infracţiunilor sesizate în zona adiacentă unităţilor şcolare.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.