SĂRBĂTOARE ÎN SIGHET: O nouă ediție a evenimentului „Paști în Maramureș” va avea loc marți, 18 aprilie

SĂRBĂTOARE ÎN SIGHET: O nouă ediție a evenimentului „Paști în Maramureș” va avea loc marți, 18 aprilie

 Sighetul se pregăteşte pentru cea de-a patra ediţie a evenimentului „Paşti în Maramureş”. Evenimentul presupune și de această dată o întâlnire a satelor Maramureșului, cu spectacole prezentate într-un cadru autentic, respectiv Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației. 

Evenimentul își dorește să promoveze şi de această dată satul tradițional maramureșan, în care să se regăsească elementele de identitate ale locului: muzica, portul, meșteșugurile și bucatele.
 “Duminică, 18 aprilie, are loc cea de-a patra ediție a evenimentului Paști în Maramureș, un festival al satelor maramureșene care își dorește să tezaurizeze și să promoveze tradiția autentică. Un eveniment care va fi găzduit la fel ca și celelalte ediții, de Muzeul Satului Maramureșean. Spre deosebire de anii precedenți el se va desfășura în a treia zi de Paști și nu în a doua cum eram obișnuiți și vom avea un număr mai restrâns de participanți, mă refer la satele care au răspuns invitației făcute de Primăria Sighet, de Centrul Cultural și de Muzeul Maramureșean”, a explicat Dan Spiridon Pralea, directorul Centrului Cultural Sighet.
La eveniment și-au anunțat prezența localitățile Sighetu Marmației, Vadu Izei, Săpânța, Petrova, Oncești, Călinești, Bogdan Vodă, Bârsana, Moisei, Giulești și Slatina. 
 “Evenimentul va debuta la ora 14:00 cu un moment religios pe care îl va oficia Protopopiatul Ortodox Roman, va fi un cuvânt de salut al primarului municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli și vor fi o serie de evenimente conexe la ceea ce se întâmplă în gospodăriile amintite. Poate cel mai important dintre ele vizează o expoziție, care se numește <<2016, întoarcerea. Aceleași locuri, aceleași persoane>>, a unui fotograf italian, Virgilio Bardossi”, a adăugat directorul Centrului Cultural Sighet.
De asemenea va fi organizată și o expoziție retrospectivă a evenimentului Paști în Maramureș, dar și o expozție cu unelte din gospodăria țăranului român. Spre deosebire de ceilalți ani, de această dată nu va fi amplasată scena, însă spectacolul se va desfășura în fiecare gospodărie.
 “În acest an nu va fi scenă ci vor fi vizitate aceste gospodării de autorități, de oficialități, de turiști, de cetățenii obișnuiți care vin an de an acolo și în fiecare gospodărie vor fi grupuri de artiști amatori care vor anima și vor însufleți atmosfera”, a mai precizat Dan Pralea.
Evenimentul va debuta cu un moment religios, urmat de prezentarea tradițiilor, a obiceiurilor și a bucatelor în gospodăriile din Muzeul Satului de către satele din Maramureș.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.