Serviciul Județean de Ambulanță se confruntă cu o criză acută de medici. În tot Maramureșul, doar 9 doctori se luptă să facă față turelor și sutelor de solicitări lunare. Posturile au fost scoase la concurs în repetate rânduri, însă doritorii au lipsit cu desăvârșire. De vină pare a fi procedura greoaie de ocupare a acestora.
Din cauza numărului insuficient de medici, în cursul nopții unul singur lucrează pe mașina de consultație și dacă este nevoie, și pe cea de urgență. Medicii sunt suprasolicitați: oboseala, stresul și volumul mare de muncă își spun cuvântul cu fiecare zi ce trece.
„Un număr insuficient de medici avem. La ora actuală, în tot județul sunt doar 9 medici, 7 la Baia Mare, unul la Sighet și unul la Târgu Lăpuș. Este un număr total insuficient, ar mai fi nevoie de cel puțin 3 medici la Baia Mare, încă unul cel puțin la Sighet și unul la Vișeu și Borșa. S-au scos posturi la concurs în repetate rânduri, însă nu au fost doritori pentru a ocupa aceste posturi”, a arătat directorul Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș, Eugenia Tivadar.
Procedura greoaie de ocupare a posturilor îi pune la grea încercare și pe puținii doritori. În plus, legislația îi obligă să facă rezidențiatul, iar în aceste condiții, medicii se îndreaptă spre cu totul alte specializări.
„Avem o linie de gardă aprobată tocmai pentru a acoperi lipsa lor. În mod normal, ar trebui să lucreze în ture și ar fi bine cel puțin în reședința de județ să fie doi pe tură, unul pe mașina de consultație și altul pe cea de urgență. Din cauza numărului insuficient, noaptea este un singur medic care lucrează pe mașina de consultație și, dacă este nevoie, pe mașina de urgență. Deci lucrează practic pe două mașini. Medicii sunt suprasolicitați, este destul de greu să lucrezi pe două mașini pe timpul nopții”, a explicat Eugenia Tivadar.
Nici în privința dotărilor lucrurile nu stau bine. Parcul auto al serviciului de ambulanță este învechit, iar câteva mașini au deja peste 500.000 de kilometri parcurși.
Ambulanțele primite după 2007 , când s-a reînnoit, în mare parte, parcul auto, au deja peste 500 000 de km, cam 6, 7 ambulanțe au ajuns deja la numărul acesta de kilometri. Avem ambulanțe care au necesitat rectificare la motor, deci nu mai pot deservi în condiții grozave activitatea aceasta de urgență”, a punctat Tivadar.
În acest moment, se așteaptă publicarea unui post vacant de medic în revista „Viața medicală”, post care, speră conducerea serviciului, să fie atractiv pentru eventualii candidați.
Lasa un raspuns