România doreşte o decizie clară privind aderarea la Schengen în Consiliul JAI din decembrie

România doreşte o decizie clară privind aderarea la Schengen în Consiliul JAI din decembrie

Ministrul român de interne, Mircea Duşa, a declarat joi pentru Agerpres, după participarea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din Luxemburg, că a solicitat, împreună cu omologul său bulgar, să se ia o decizie în sensul aderării României şi Bulgariei la Schengen la Consiliul JAI din decembrie sau să se stabilească o dată pentru adoptarea acestei decizii.

Ministrul de interne român a precizat că informarea prezentată în Consiliul JAI privind stadiul actual al implementării acquis-ului Schengen în cele două state este importantă ‘pentru că menţine în atenţia Consiliul JAI dorinţa celor 22 de milioane de români de a deveni membri ai zonei Schengen’. El a adăugat că apreciază faptul că preşedinţia cipriotă a insistat ca acest punct să fie pe ordinea de zi, precum şi intervenţia comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

‘Eu şi colegul bulgar am insistat ca încă în acest an să se ia o decizie pe acest subiect, având în vedere că toate condiţiile tehnice au fost îndeplinite de România şi Bulgaria şi că intrarea în spaţiul Schengen nu poate fi condiţionată de criterii subiective, ci numai de acele condiţii tehnice pe care România şi Bulgaria le-au realizat şi, mai mult decât atât, au realizat şi unele solicitări suplimentare legate de acestea. Aşa că în momentul de faţă nu există niciun impediment ca România şi Bulgaria să fie primite în Schengen. Nu au ce căuta criterii subiective sau politice în această hotărâre’, a spus Mircea Duşa.

‘Şi chiar am făcut o anumită apreciere în intervenţia mea, că probabil se gândesc ca de sărbătorile de iarnă să facă o bucurie celor 22 de milioane de români şi bulgarilor şi să nu mai existe amânări. Comisarul pentru afacerile interne a avut o concluzie scurtă şi punctuală, că Comisia nu mai are nimic de solicitat României şi Bulgariei şi că trebuie să fie luată decizia de intrare în spaţiul Schengen a celor două ţări. Sper că dacă nu se va lua decizia la consiliul din decembrie, măcar să se stabilească data când se ia decizia’, a adăugat ministrul român.

Întrebat dacă au existat ţări care şi-au exprimat opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, Mircea Duşa a refuzat să nominalizeze vreun stat. ‘Am văzut o abordare nu ştiu dacă mai în favoarea aderării, dar nimeni nu a mai intervenit pe acest subiect, în afară de preşedintele cipriot, de comisarul european, de colegul bulgar şi de mine, nu au mai intervenit cei care credem noi că ar mai avea anumite obiecţii. Faptul că n-au mai intervenit şi n-au mai abordat acest subiect e o percepţie pozitivă şi, aşa cum spuneam, criteriile sunt strict tehnice şi nu există alte discuţii legate de amânare. Lecţia este făcută, este una de nota zece, una foarte apreciată, şi trebuie luată hotărârea’, a spus oficialul guvernamental.

El a anunţat că se va folosi de următoarea perioadă, în care în România va fi campanie electorală, pentru a se întâlni cu mai mulţi miniştri de interne, printre care cei german şi italian, dar a precizat că nu există vreo legătură între contactele sale şi poziţia acestor ţări faţă de aderarea României la Schengen. Mircea Duşa a avut o scurtă întrevedere şi cu ministrul olandez de interne, dar a menţionat că, în condiţiile în care Olanda urmează să aibă un nou guvern, va avea o discuţie ‘foarte serioasă’ cu noul său omolog din guvernul de la Haga, imediat ce va fi instalat. ‘După discuţiile informale de azi din JAI, cred că toţi miniştrii de interne din statele UE sunt conştienţi că (procesul de aderare la Schengen – n.red.) trebuie încheiat şi că trebuie luată decizia’, a mai afirmat Duşa, precizând că preşedinţia cipriotă a Consiliului UE şi comisarul european Cecilia Malmstrom au anunţat că ‘se fac demersurile necesare pentru ca într-un termen rezonabil şi scurt să se ia decizia finală’.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.