România a atras 750 milioane euro prin obligaţiuni plasate pe pieţele externe, la un randament de 5,15%

România a atras 750 milioane euro prin obligaţiuni plasate pe pieţele externe, la un randament de 5,15%

 România a atras marţi 750 milioane de euro de pe pieţele externe prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.
  Ministerul Finanţelor a redeschis marţi o emisiune de obligaţiuni pe pieţele externe, cu intenţia de a atrage cel puţin 500 de milioane de euro.
"A fost un real succes, am încheiat astăzi o emisiune de eurobonduri în urma căreia la Finanţe vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin această emisiune se va majora rezerva valutară. Obligaţiunile sunt pe 6 ani, cu o dobândă cuprinsă între 5,1% şi 5,15%", a declarat ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuală a ambasadorilor, citat de Ziarul Financiar.
 Ministrul Finanţelor a afirmat că dobânda cerută de investitori pentru obligaţiunile emise de România este în scădere, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut, statul a reuşit să plaseze obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro pe 5 ani cu o dobândă de 5,25%.
Ce​rerea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de România în această dimineaţă a fost ridicată, Ministerul Finanţelor reuşind să adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finanţele au anunţat iniţial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situaţiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzacţia este intermediată de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan şi UniCredit.
Guvernul a aprobat sâmbătă emisiunea de obligaţiuni pe peţele externe, au precizat pentru MEDIFAX sursele citate.
Redeschiderea emisiunii a fost motivată de faptul că o nouă operaţiune pe pieţele externe ar presupune costuri mai mari.
România a vândut în luna iunie 2008 euroobligaţiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru a afirmat în urmă cu două săptămâni că instituţia vrea să vândă obligaţiuni denominate în euro pe pieţe externe în următoarele două luni şi că urmăreşte săptămânal situaţia internaţională pentu a determina momentul oportun.
Analiştii Erste/BCR considera, într-o analiză recentă, că noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA şi Băncii Centrale Europene ar permite MFP să emită euroobligaţiuni în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.
Ministerul Finanţelor a atras în acest an 39,86 miliarde lei piaţa locală, iar la această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA. MEDIAFAX

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.