REPORTAJUL ZILEI:Doi bătrâni, împreună cu fiica lor și nepoțelul de 4 ani își duc traiul în condiții mizere în clădirea fostei cazărmi militare

REPORTAJUL ZILEI:Doi bătrâni, împreună cu fiica lor și nepoțelul de 4 ani își duc traiul în condiții mizere în clădirea fostei cazărmi militare

Locuiesc în condiții mizere, greu de imaginat, doi bătrâni împreună cu fiica lor de 34 de ani și nepoțelul de patru anișori. Adăpostul lor este în clădirea fostei cazărmi militare din zona Cămara, din Sighetu Marmației, imobil insalubru, degradat. Trăiesc fără curnt electric, doar din ajutor social și mila celor din jur. Nicolae Buciută are 77 de ani, iar soția sa Ioana, 67. Bătrâna e suferindă, are mai multe tije la picioarele bolnave. Mai mult se târăște, dar soarta nu a doborât-o. Gătește, face cumpărături și are grijă de locuință.
Au ajuns aici după ce au pierdut un apartament în Independenței, din cauza datoriilor acumulate la stat. Nu au primit o locuință socială așa că s-au adăpostit în clădirea fostei cazărimi militare, loc de refugiu în trecut pentru mai mulți oameni ai străzii.
Au amenajat în condiții extrem de decente două încăperi și de curând au reușit să-și introducă în locuință apa. Curentul le lipsește. Iarna a fost cumplită, rece și întunecoasă.
Condamnat la o copilărie plină de lipsuri, nepoțelul de patru anișori se bucură de cele câteva mașinuțe, singurele lui jucării, primite din milă, de la străini.
Ochii i se umplu de lacrimi. Ioana Buciută recunoaște că e greu să trăiește doar din ajutorul social și pleacă privirea înlăcrimată spre podea când se gândește că trebuie să apeleze la mila celor din jur, la vârsta asta.
Bătrânul e optimist, dacă ar avea și lumină în casă nu ar fi probleme, spune modest Nicolae.
”Ne lipsește curentul, în rest e bine. Iarna a fost foarte grea, am stat mai mult la lumina lumânării”, povestește bătrânul.
Bătrâna în schimb, nu mai vede speranță. Doar mormântul o scapă de necaz, spune printre lacrimi.
”Nu mai văd sărbători de Paște, poate doar în mormânt”, spune bătrâna.
La toate, se daugă durerile fizice. Picioarele imflamate în amplifică sufeința.
”Ce să mă fac cu picioarele astea? Am două tije de câțiva ani și mă dor cumplit”, spune Ioana, plângând de durere.
În această situație, orice ajutor venit din partea semenilor, este o binecuvântare pentru familia Buciută.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.