REPORTAJUL ZILEI: Tradiții și obiceiuri de Paște în Maramureș, alături de cele mai sincere urări din partea autorităților

REPORTAJUL ZILEI: Tradiții și obiceiuri de Paște în Maramureș, alături de cele mai sincere urări din partea autorităților

 Sărbătoarea Paștelui e trăită la mare intensitate de creștinii din Maramureș. Biserici pline, gospodării aranjate, iar tradițiile și obiceiurile atrag mulți turiști în zona Maramureșului. Bucuria Învierii Domnului umple sufletele creștinilor în Noaptea Învierii și se revarsă peste case și peste bucatele sfințite. 

”Așa așteptăm praznicul Învierii Domnului, cu bucuria aceasta că Hristos a Înviat pentru noi pentru ca suferința să aibă un sfârșit și pentru ca bucuria în Împărăția Lui să fie veșnică, cu aceste sentimente așteptăm sărbătorile și cu mai mari emoții,  pentru că în fiecare an, curtea bisericii se umple. Vin și foarte mulți turiști, avem și pensiuni în localitate, avem un primar care se implică foarte mult pentru comunitate, promovează comunitatea, Maramureșul, tradițiile, și atunci ne caută lumea,  pentru că aici este o vatră unde se mai păstrează tradițiile vii, frumusețea portului și simplitatea și frumusețea sufletului omului din părțile acestea. Vine foarte mult lume în Oncești cu prilejul sărbătorilor, așa că ne pregătim și pentru ei”, spune Andrei Tomoiagă, preot ortodox din comuna Oncești.
Păstrarea tradițiilor și a obiceiurile îmbracă satele din Maramureș în atmosferă de sărbătoare. 
”La noi, păstrarea tradițiilor este în cea mai mare vogă în satul aparținător comunei Ocna Șugatag, sat Șugatag, unde portul popular iese în evidență în sărbători, trăistuța este plină de toate bunătățile lumii. Creștinii merg la biserică, apoi merg acasă la servirea mesei de paște. La mine în familie este tradiție ca să mergem la biserică în Noaptea de Înviere, să sfimțim păștile, apoi, îmi vin acasă copiii, nepoții și toată familia petrecem împreună. Așa că ziua de Duminică este a familiei, iar în ziua de luni, toată echipa de băieți a primăriei merg la stropit, din casă-n casă”, mărturisește Mihai Ivaszuk, primarul localității Ocna Șugatag.
Legat de obiceiuri, budeștenii respectă cu sfințenie tradiția ca cel care ajunge primul acasă cu pasca sfințită, în noaptea de Înviere, este considerat cel mai harnic gospodar.
”Ziua de Paște este o sărbătoare deosebită, toată lumea se duce la biserică îmbrăcat tradițional. Acolo asistăm la slujba de la miezul nopții, iar dimineața se face sfințirea păștilor, a ouălor, a cozonacului, mielului. La noi chiar este o întrecere, cine ajunge mai repede de la biserică acasă va fi considerat cel mai bun gospodar, și acesta va încerca și în celălalt an să fie tot el primul”, povestește Maria Marinca, profesoara la Școala gimnazială Budești.
Comunele din Maramureș care au ales să fie partenere la evenimentul ”Festivalul satelor maramureșene – Paște în Maramureș” vor oferi invitaților și turiștilor un program special în cadrul evenimentului organizat în 18 aprilie, la Muzeul Satului din Sighetu Marmației.
”A treia zi de Paște invităm pe toată lumea la Muzeul Satului din Sighet unde are loc sărbătoarea ”Paște în Maramureș”, acolo vom fi și noi prezenți împreună cu comunitatea, cu turiștii, ca să păstrăm această tradiție”, spune primarul comunei Oncești, Matei Godja. 
De sfintele sărbători pascale ne deschidem cu toții sufletul și aducem celor dragi cele mai bune urări.
”Dragii mei, Sfintele Paști să vă aducă belșug, sănătate, fericire, iar acest mesaj nu este doar din partea mea, ci vine și din partea Consiliului local Ocna Șugatag. Un Paște fericit, tuturor!”, urează în prag de sărbători, primarul Ivaszuk.
”Cu ocazia sărbătorilor de Paște, sărbătoarea Învierii Domnului, le urăm tuturor cetățenilor din Budești, dar și celor dinafara Budeștiului. Le urez multă sănătate, bucurie în suflet, pace, liniște sufletească, să încercăm să fim mai buni, să dovedim mai mult respect unii față de ceilalți, să nu ne uităm înaintașii și să mergem pe calea cea bună înainte”, transmite de sărbătorilor de Paște Liviu Tămaș, primarul comunei Budești. 
”Cu ocazia Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos, le doresc tuturor românilor, maramureșenilor și minunaților gospodari ai comunei Oncești, ca aceste sărbători să le aducă fericire, sănătate, bunăstare, liniște, să fie unii pentru alții și nu uniii împotriva altora și Dumnezeu să le ajute”, sună mesajul transmis de primarul comunei Oncești, Matei Godja.
”Țin să le transmit tuturor cetățenilor din Bărsana și Nănești, în primul rând, dar și celorlalți maramureșeni sărbători frumoase, Paște Fericit, să fiți fericiți alături de cei dragi. Le transmit cu acestă ocazie și românilor din străinătate să vină acasă, să sărbătorim împreună la Mănăstirea de la Bărsana”, spune Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.