REPORTAJUL ZILEI: Profesorii și polițiștii din Sighetu Marmației au participat la un curs de prevenire a violenței în școli

REPORTAJUL ZILEI: Profesorii și polițiștii din Sighetu Marmației au participat la un curs de prevenire a violenței în școli

 Profesorii și polițiștii din Sighetu Marmației au participat la un curs de prevenire a violenței în școli. Cursul denumit „Curaj civic” a fost ținut de un psiholog din cadrul poliției elvețiene care i-a învățat pe cei prezenți cum să capete încredere în cei din jur și cum să reacționeze în cazurile de violență civică.

Cursurile propuse de Christian Weidkuhn durează 3 zile, timp în care cursanții trebuie să interacționeze. Aceștia trebuie să facă mai multe exerciții practice care se bazează pe încrederea persoanei cu care interacționezi. Cadrele didactice și polițiștii care au participat la cursuri urmează să implementeze acest proiect și în școlile din Sighetu Marmației. Prin aceste cursuri elevii ar urma să învețe cum să reacționeze în anumite situații ca să nu devină victime și cum să evite să ajungă în situații de violență.
„Ceea ce facem aici este un proiect de prevenire a violenței în școli cu numele Curaj civic. Până acum și alte județe au participat la acest proiect, Brașov, Covasna și în Mureș, iar din decembrie sunt în Maramureș, aici fac 5 cursuri iar la final vom avea 120 de formatori, 30% dintre aceștia sunt polițiști. Ideea de bază este ca profesorii și polițiștii care au participat la acest curs să facă exercițiile pe care le facem noi la clasă, dar cu elevii. Sunt exerciții practice pe care le facem care au o relație directă cu realitatea concretă a copiilor și dezbatem foarte multe aspecte în ceea ce privește violența și, de asemenea, cum ne putem apăra”, a arătat Christian Weidkuhn, psiholog din cadrul Poliției elvețiene.
Cursanții sigheteni au dezbătut împreună cu psihologul elevețian cum să se comporte ca să nu devină victime, ce trebuie să facă atunci când ajung în situații extreme și cum trebuie să intervină când văd o scenă de violență.
„De asemenea, alte teme care sunt dezbătute sunt încrederea și cât de importantă este aceasta într-o comunitate și ceea ce definește o bună comunitate și cu asta vrem să ajungem în punctul în care să existe tot mai puțină violență în familiile din Maramureș. Până acum am făcut două cursuri în Baia Mare, în Vișeu de Sus, acum aici în Sighetu Marmației, iar ultimul curs va fi iar în Baia Mare. Formatorii care au participat la aceste cursuri pot începe apoi să țină cursurile la clasele lor”, aadăugat Christian Weidkuhn.
Psihologul este foarte mulțumit de implicarea de care au dat dovadă profesorii și polițiștii sigheteni, aceștia dorind să facă exerciții practice din prima zi.
„Este foarte interesant mai ales pentru partea practică a cursului. Eu fiind consilier școlar, psiholog, am cunoștințe despre ce se discută aici, însă ca și exerciții practice unele dintre ele nu le știam și atunci lucrând în echipă cu colegii de la poliția de proximitate și cu consilierii educativi vom putea să aplicăm mai bine la clasă ceea ce învățăm aici, în sensul că la orele de dirigenție vom putea lucra în echipă, fiind două sau trei persoane care am participat la curs, deci doi sau trei formatori, copiii vor putea pune mult mai bine în practică ceea ce le prezentăm noi la clasă decât dacă am fi o singură persoană. Ideea de bază este că noțiunea de curaj civic înseamnă respect, muncă în echipă, responsabilitate, înseamnă atenție, or nu putem face asta de unul singur, avem nevoie de mai multă implicare din partea mai multor persoane adulte, competente și împreună să încercăm să prevenim această problemă”, a precizat Claudia Julian, consilier școlar.
Cei care au participat la curs susțin că prevenția este foarte importantă mai ales în rândul copiilor, când obiceiurile lor încă mai pot fi schimbate. De-a lungul anilor, în școlile din Maramureș s-au derulat mai multe proiecte de combatere a violenței și a agresivității, dar cadrele didactice susțin că acest tip de exerciții reprezintă o noutate. Și polițiștii de proximitate consideră aceste exerciții un plus pe lângă măsurile care au fost luate în timp.
„Din punct de vedere al poliției de proximitate consider acest curs ca un plus de cunoștințe pe care le-am avut până în prezent. Ne va fi de un real folos pentru desfășurarea activității de prevenție pe linia de violență. Punerea în practică a exercițiilor pe care le-am vizualizat și învățat consider eu că ne vor ajuta în prevenirea violenței care din păcate este prezentă atât în rândul elevilor, cât și în rândul populației. Sunt benefice, concluzionând după acest curs am observat că împreună putem să limităm, dacă nu să eliminăm violența”, a adăugat Robert Szekely, polițist de proximitate.
Chiar dacă nu au reprezentat o noutate, cursanții susțin că munca în echipă care a solicitat încrederea în colegul de echipă a fost atracția exercițiilor. Exercițiile vor fi prezentate elevilor din școlile sighetene începând de săptămâna viitoare, în funcție de programul fiecărei instituții de învățământ.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.