REPORTAJUL ZILEI: Piaţa este supraîncărcată cu miei însă lipsesc cumpărătorii

REPORTAJUL ZILEI: Piaţa este supraîncărcată cu miei însă lipsesc cumpărătorii

 Punctul de comercializare și sacrificare a mieilor de la Sighetu Maramației s-a deschis astăzi. Zeci de comercianţi din toate satele din Maramureș şi-au pus speranţele că vor vinde animalele măcar acum, cu câteva zile înainte de Paște, însă curtea care în alți ani era neîncăpătoare de cumpărători, astăzi a fost pustie. Preţurile sunt aceleași ca anul trecut, dar vânzările merg mai prost ca oricând.

Încă de la primele ore ale dimineții, spaţiul alocat comercianţilor s-a umplut cu căruțe și mașini încărcate cu miei.  Mai puţin s-au arătat clienţii, care nu s-au mai înghesuit ca în alţi ani să cumpere mielul de Paşte. Preţul de pornire este 10 lei, însă crescătorii de animale sunt dispuși să negocieze doar să scape de animale.
„Îl dau și la 9, 10 lei kg, după cum negociez cu oamenii așa se fac și prețurile, sunt și la 8 lei. Care sunt mai mari sunt mai ieftini, care sunt mai mici sunt mai scumpi. Negociem, noi am vrea să ne dea 10 lei, omul nu ne dă numai 9 lei. Mai ieftin de 9 lei nu îi dau, mai bine îi țin până se fac mari. Nu am vândut azi numai 4, o să mai merg și la târg la Ocnă, o să mai tăiem și noi. Se merită să crești oi și am și dragoste față de ele, numai eu din familie vreau să ținem oile și eu și lucrez cu ele. De când am fost mică și părinții mei aveau oi și cât o să pot o să țin animale și eu”, a spus o maramureșeancă.
În timp ce unii crescători de animale sunt mai optimiștii, alții aproape că le-ar da gratis numai să scape de ele. Cheltuielile mari pe care le au cu ele și vânzările slabe de anul acesta i-au descurajat să ducă mai departe această afacere.
„Prea puțini cumpărători sunt momentan. Am venit cu 15 miei și am vândut 1. Cei pe care nu o să îi vindem îi sacrificăm pentru noi. Sincer nu se merită să crești miei, e mai mult din pasiune că îmi plac oile, oamenii îi caută pe cei mai ieftini”, a spus un crescător de animale.
„Este foarte slabă vânzarea, nu au bani oamenii, nu am vândut nici să plătim benzina. O să îi ținem în continuare, ce să facem cu ei, că nu o să îi lăsăm în piață.  8 lei e kg de carne și un cioban costă 20-25 de milioane. La toamnă duc oile în munte, dacă tot așa merge las oile acolo, nu le mai aduc. Sunt mai mari cheltuielile decât câștigul”, a explicat un alt crescător de animale.
Dacă în alți ani vindeau zeci de miei pe zi și erau nevoiți să facă mai multe ture ca să aducă animalele în punctul de comercializare, astăzi oamenii spun că în total nu s-au vândut mai mult de 50 de miei. 
“În ceilalți ani a fost mai bine un pic, acuma e rău de tot. Tot așa a fost toată ziua, nici acasă nu sunt cumpărători deloc. Am vândut 2 miei azi, din tată în fiu ne ocupăm de oi, dar an așa slab nu a mai fost. Sunt în stare să le las de gratis. Dacă s-ar găsi cineva să le ia eu le dau, ține-le tu, mie nu îmi trebuie nimic pe ele”, a mărturist bărbatul.
Creșterea oilor nu mai este o afacere, spun maramureșenii. Mieii și oile nu se mai vând iar în ceea ce privește brânza și lâna, acestea ajung să fie ținute în gospodării pentru că nu le cumpără nimeni.
Lâna nu merge, miei nu se cumpără, brânza aceeași treabă, e plină piața de brânză și nu o cunpără nimeni. Le vindem ieftin de tot, aproape pe nimic. Lâna nu se vinde deloc, de 3 ani toată e acasă, nu o arunc că e păcat dar o țin acolo. Mai demult lâna ajungea la 60-70 lei kg, când tundeam 200 de oi puteai lua o mașină, cum era atunci”, a adăugat maramureșeanul.
“Lâna nu se cumpără asta e problema, mieii nu se trec cum trebuie și venitul de pe o oaie îl dau la cioban, eu rămân cu munca. Am vândut 2 miei, în alți ani s-au vândut mai bine pentru că au fost și mieii mai mari și a fost mai mult lume care a cumpărat. Acum toată lumea s-a axat pe oi, nu prea au ce face cu ele pentru că nu găsesc oameni care să stea la ele pe vară ca ciobani și sunt scumpi și le abandonează. Începe lumea să nu mai țină animale. Nu au oamenii bani să cumpere pentru că sunt toate scumpe și mulți cumpără de la marketuri că sunt mai ieftine. Mieii pe care nu îi vând de Paști o să îi vând la vară la turiști”, a explicat un bărbat.
Dacă nu vor reuși să vândă mieii, crescătorii de animale spun că sunt dispuși să scadă și mai mult prețurile. Punctul de comercializare și sacrificare a mielor din Sighetu Marmației va fi deschis până la sfârșitul săptămânii. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.