REPORTAJUL ZILEI: Despre problemele românilor din dreapta Tisei

REPORTAJUL ZILEI: Despre problemele românilor din dreapta Tisei

 Ion Mihai Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ”Dacia”, vorbește deschis despre problemele românilor din dreapta Tisei, despre relația cu județele învecinate, cu oficialii de la București, dar și despre politica regională privind drepturile minorităților. 

”În Transcarpatia, în timpul lui Ianukovici, limba românească a fost ridicată la rang de limbă regională în toate localitățile românești, ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri altundeva în Ucraina. Chiar și azi avem probleme foarte mari în ceea ce privește limbile etniilor, se încearcă să se limiteze studierea limbilor minorităților  în școlile românești din Transcarpatia, dar la noi, chiar și guvernatorul Transcarpatiei a strigat că nu este de acord cu politica centrală de la Kiev. În Transcarpatia trăiesc în jur de 100 de etnii, etniile principale sunt maghiarii, rușii și românii,  unde fiecare are dreptul dat de Dumnezeu ca să vorbească în limba maternă, să se studieze în școală, să-și educe copiii, să asculte o slubă în biserică în limba maternă”, spune Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ”Dacia”. 
Pe lângă problemele legate de vorbirea limbii române sunt și cele legate de accesul la carte românească, spune reprezentantul românilor din Transcarpatia. 
”La noi întotdeauna este o problemă foarte mare cu cartea românească, ne străduim să ajutăm și noi, cartea se editează foate puțină, dar cea din România nu se poate folosi la noi, sunt probleme diferite de predare, în jur de 70% dintre copii au carte, dar sunt probleme care apar la diferite materii care nu sunt traduse în limba română, e greu să fii român în Ucraina. Din centrul Sighetului până la mine în ogradă sunt zece kilometri, dar nu ne cunoaștem încă așa bine. Ar trebui să se gândească factorii responsabili și mai ales șefii instituțiile de învățământ, să apropie mai mult copiii din dreapta și din stânga Tisei unii de alții, prin diferite proiecte”, spune Ion Botoș.  
Ion Botoș face trimitere și la politicile de guvernare din România, atunci cândvorbește despre deficitul de comunicare dintre cele două state. 
”În primul rând ar trebui să fie o politică și din partea României mai deschisă față de românii din afara granițelor. Relațiile nu stau așa de bine. Întotdeauna am atras atenția că noi avem relații foarte bune cu Bucureștiul, dar ar trebui să fie relații mai bune prin județele vecine. Câteodată simți și rușinea că un șef de instituții din cele două județe apropiate de Transcarpatia, Maramureș și Satu Mare, n-a fost niciodată în Transcarpatia. Noi întotdeauna ne străduim să-i invităm, dar ei întotdeauna se străduie să ne informeze că sunt limitați în timp.  Este mult mai ușor pentru oficialitățile de la București să meargă în Africa sau în America, să găsească câte-un român, apoi să strige două săptămâni că l-au găsit, decât să vină în Tanscarpatia”, menționează Ion Botoș. 
Botoș amintește de instituțile din Sighet cu care a reușit realizarea mai multor proiecte până acum și face apel la cei care nu cunosc Maramureșul din dreapta Tisei să manifeste mai mult interes pentru românii de dincolo de Tisa.
”Colaborarea cu Sighetu Marmației o avem de ani de zile, cu vreo două-trei instituții, cu Primăria Sighet, cu Muzeul Maramureșului și cu Centrul Cultural, mai apar colaborări cu instituții de învățământ. Merită să ne cunoaștem unii pe alții, nu se poate vorbi despre Maramureș dacă nu cunoști și Maramureșul din dreapta Tisei, iar ca să-l cunoști trebuie să-l și vizitezi”, susține Botoș.
Președintele Uniunii ”Dacia” privește cu îngrijorare protestele care au loc în România. 
”Privim cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în România, nu ne dorim ca un program la radio să înceapă cu DNA, în loc de rugăciunea Tatăl Nostru, românii nu au fost un popor de tâlhari. Lucruri negative sunt în toate țările, fiecare om are o spaimă de a vorbi, de a răsufla, nu chiar mulți doresc să vorbească deschis, dar nu merită românii așa ceva, sperăm că apa asta tulburată se va limpezi. Și grațiere trebuie să fie, de aceea suntem creștini, dar trebuie să domine legea, politica nu se face în stradă, ci în instituții”, completează Ion Botoș. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.