REPORTAJUL ZILEI: Cum se pregătesc satele maramureșene de Paște

REPORTAJUL ZILEI: Cum se pregătesc satele maramureșene de Paște

 Maramureșul se pregătește să întâmpine Marele Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Săptămâna Mare e o săptămână încărcată pentru gospodarii maramureșeni, care dincolo de respectarea îndatoririlor creștinești, trebuie să primenească locuințele, să le îmbrace mândru pentru turiștii care le vor călca pragul de sărbători.În aceste zile, o atenție deosebită se acordă și pregătirii mesei de Paște. 

Tanti Anuța Negrea din Oncești, stă în pragul casei și sparge nuci. Are o gospodărie tradițională pregătită să întâmpine turiștii. Nu e timp pentru zăbavă, cozonacii trebuie băgați la cuptor, împreună cu pasca. Oăule trebuie vospite și câte nu mai sunt de făcut. 
”Fărmăm nucile, apoi le măcinăm să facem cozonaci. Facem mulți cozonaci, de-or fi mulți turiști. Îi facem după o rețetă tradițională, de toate punem acolo, pui făină, ulei, miere, drojdie, frămânți, dospește, apoi îi întinzi pe masă cu sucitorul. Pui nucă,  îl punem în tepșe, îl ungem cu un pic de gălbenuș de ou să fie frumos, îl băgăm la cuptor, să prinde fain, să coace. Facem și cu măr, cu dulceață. Serbem șold, cârnați, ouă, șuncă, mielul se bagă la cuptor, se frige. Le punem turiștilor de toate pe masă, ei mănâncă ce le place. Nu lipsește horinca și vinul”, spune Anuța Negrea, din Oncești. 
Ileana Bledea adminstrează o pensiune rustică din Maramureșul istoric. Turiștii care-i calcă pragul au parte de un complex de căsuțe de lemn, de cadru natural, dar și de alte servicii care vin la pachet.
”Turiștii caută case tradiționale, dacă se poate din lemn, dacă se poate să fie mai retrase de la drumul principal. Turiștii stau în jur de trei zile. Îi mai plimbăm cu căruța tras de cai, iar sera e seară muzicală, cu voie bună, muzică, strigături. Mai cer haine tradiționale, pentru ei, pentru copii. Aici îi atrage zona mai mult, pentru mâncare, dar și pentru cadrul natural. Îi atrage și vâtlorea pe care o avem la pensiune, unii fac baie în vâltoare”, spune Ileana Bledea.
Turiștii sunt atrași de casele de lemn, dar și de bucatele gătite în gospodărie, precum și de ospitalitatea gazdelor.
”Maramureșul este un punct atractiv pentru turiști, cu mâncare tradiționaă gătită în casă de noi. Nu lipsesc ouăle roșii, drobul de miel, pasca, cârnați, șuncă, ciorbele și sarmalele. Două trei zile ne trebuie să le facem pe toate. Noi avem turiști din Germania, prieteni, rudenii care ne vizitează an de an”, povestește Ileana Bledea, administrator pensiune. 
Un grup de belgieni tocmai savurau câteva clipe admirând complexul de căsuțe din pensiunea Ilenei Bledea. Regretă, spun ei, că aceste căsuțe se mai găsesc atât de rar în Maramureș.
”Venim de mulți ani în Maramureș, de peste 25 de ani. Ne place mult aici, locurile, oamenii sunt foarte amabili. Ne plac casele rustice, din lemne, care din păcate sunt tot mai rare și sunt înlocuite de construcții moderne, ceea ce e păcat, dar nu te poți opune evoluției”, povestesc turiștii belgieni. 
Nu doar administratorii pensiunilor așteaptă turiști. Primarul comunei Oncești, Matei Godja e mândru de numărul mare de turiști care-și petrec sărbătorile în comuna pe care o administrează.
”Sunt turiști, toți adminsitratorii de pensiuni așteaptă turiștii să guste din bucatele noastre tradiționale, să vadă obiceiurile, nu lipsește biserica în Maramureș, care rămâne pe primul loc. Aici se bucură de mâncăruri tradiționale, de ceterașii care nu lipsesc de la nicio pensiune, plimbări la Cetatea dacică din Oncești, Izvorul de apă minerală, casele de lemn tradițională. Cei mai mulți turiști vin din țară, București, Constanța, dar și mulți români care se reîntorc din străinătate la care li se face dor de obiceiurile din Maramureș”, spune primarul comunei Oncești, Matei Godja.
Pe lângă momentele deosebite pregătite de gazdele de la pensiuni, turiștii pot lua parte și la evenimente organizate în această perioadă de Centrele Locale de Informare Turistică.
”Noi am organizat un eveniment în Sâmbăta Mare,  o expoziție de fapt a obiectelor realizate de meșterii din localitate. Sculptură în lemn, dar și podoabe tradiționale, cămăși”, spune Andrada Nemeș, de la Centrul de Informare Locală Vadu Izei.
Turiștii care vor poposi mai multe zile în Maramureș, pot să ia parte și la sărbătoarea Paște în Maramureș, care va avea loc în 18 aprilie la Muzeul Satului din Sighetu Marmației. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.