REPORTAJUL ZILEI: Colegiul Național Dragoș Vodă are nevoie de investiții serioase

REPORTAJUL ZILEI: Colegiul Național Dragoș Vodă are nevoie de investiții serioase

 Este considerat unul dintre cele mai bune licee din țară, anual zeci de elevi reprezintă unitatea de învățământ la concursuri școlare naționale și internaționale, iar peste 2 ani se vor împlini 100 de ani de la înființare, însă Colegiul Național „Dragoș Vodă” are nevoie de investiții seriose. Deși s-a discutat de mai multe ori despre reabilitarea clădirii, până acum nu s-au găsit banii necesari pentru punerea în aplicare a acestui plan.

„Am preluat de la fosta echipă managerială un plan de reabilitare a liceului necesar pentru sărbătorirea a 100 de ani de existență. În 2019 vom sărbători 100 de ani la la înfinațarea Colegiului Național Dragoș Vodă. Sunt foarte multe lucruri de făcut. O investiție care să presupună reparații capitale la această clădire istorică nu au mai fost făcute din perioada anilor 1970. Desigur s-a intervenit și avem în momentul de față o instalație de încălzire centrală mulțumitoare și funcțională, s-au făcut intervenții la fațadă sau la zugrăveli, s-a reparat pe parcurs acoperișul”, a spus Vasile Mih, directorul Colegiului Național „Dragoș Vodă”.
Una din investițiile prioritare ar fi cea de reparație a acoperișului, care este degradat și uzat, iar anul trecut existau și infiltrații de apă la etaj din această cauză.
„Acoperișul este din 1977, geamurile, tâmplăria este înlocuită parțial. Tâmplăria interioară, ușile, nu respectă în totalitate normele unei clădiri istorice. De asemenea instalația electrică și instalația de semnalizare pentru ieșire în situații de urgență trebuie refăcută pentru a putea obține autorizația PSI. Eu cred că până și zona imediat vecină clădirii trebuie amenajată în așa fel încât să fie pusă în valoare clădirea”, a adăugat directorul unității de învățământ.
O școală în care nu s-a investit zeci de ani decât pentru lucrări mici, are nevoie acum de un buget sustanțial în acest scop astfel că se încearcă finanțarea reabilitării acestei unități de învățământ și prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Pentru acest lucru am scris împreună cu reprezentanții primăriei un proiect pe care l-am depus în cadrul sesiunii la Ministerul Dezvoltării Locale în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. La o primă apreciere este vorba despre 2 700 000 lei necesari pentru investiție. Sperăm de asemenea ca odată cu aprobarea bugetului de către consiliul local să primi în acest an o alocare bugetară măcar pentru repararea sau înlocuirea acoprișului, care așa cum am spus datează din 1977, a adăugat directorul liceului.
În cadrul unei ședințe de Consiliu local din luna martie s-a adus în discuție activitatea liceului,  rezultatele deosebite obținute de elevii acestei unități de învățământ dar și starea în care se află acum clădirea în care funcționează Colegiul Național „Dragoș Vodă”. În cazul în care proiectul care prevede reabilitarea liceului nu va obține finanțare prin PNDL, directorul unității de învățământ spune că va face tot posibilul să se obțină finanțare din altă parte.
Vom face tot posibilul să le obținem pe alte căi, eu sper să le obținem prin PNDL și să avem tot spirjinul consiliului local pentru ca în 2019 să fim pregătiți pentru acea sărbătoare. Ca să fi finalizate până la sărbătorirea celor 100 de ani de la înfințare, lucrările ar trebui să se înceapă încă de anul acesta. Am mai avut discuții cu reprezentanții primăriei, cu domnul primar, cu reprezentanți ai consiliului local, cu reprezentanți ai departamentului tehnic și dânșii au toată deschiderea pentru această problemă”, a precizat Vasile Mih.
Liceul găzduiește zilnic aproape 1000 de elevi care învață în 32 de clase, un rând de clase la gimnaziu și 28 de clase de liceu. Implicarea activă a elevilor și părerile lor în ceea ce privește investițiile necesare, sunt binevenite, spune conducerea unității de învățământ.
„Fiind vorba despre elevi de liceu avem un consiliu al elevilor cu care avem o colaborare foarte bună, având întâlniri cu ei atât pe modificarea regulamentului școlar cât și referitor la problemele pe care le întâmpină ei în școală și ei sunt o parte activă în tot ceea ce înseamnă viața școlii, la fel cum asociația părinților care există cu statut juridic, este unul dintre cei mai buni colaboratori ai școlii noastre, aproape tot ceea ce înseamnă mobilier și intervenție în interiorul clădirilor sunt făcute în mare parte de asociațiile părinților pe clase”, a mărturisit directorul Colegiului Național Dragoș Vodă, Vasile Mih.
Mâine, consilierii locali vor vota bugetul local pentru anul 2017 și se va stabili care este suma alocată acestei unități de învățământ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.