REACȚII: Prevederile adoptate de guvern sunt considerate un atac la statul de drept de unii dintre cei care activează în domeniul juridic

REACȚII: Prevederile adoptate de guvern sunt considerate un atac la statul de drept de unii dintre cei care activează în domeniul juridic

 Ordonanţa privind modificarea Codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial la puţin timp după miezul nopţii trecute, la doar câteva ore după ce a fost aprobată de guvern. Actul normativ a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de marţi seara, în urma unei intervenţii a mininstrului de Justiţie. La finalul şedinţei, ordonanţa a fost semnată de 4 persoane. Nu a întârziat reacția societății civile. Proteste fulger au urmat în mai multe orașe din țară.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea şi ordonanţa privind modificarea Codurilor penale, simultan cu bugetul de stat. Replici dure au apărut nu doar din partea societății civile, ci și din partea oamenilor care activează în sistemul judiciar.
”În ceas de noapte, Guvernul Grindeanu a înțeles să treacă prin ordonanță de urgență aceste modificări ale Codului penal și să treacă mult disputata lege a grațierii. Am avut și eu manifestări vizavi de această procedură. Nu pot să fiu de acord nici cu faptul că nu a fost respectată procedura, după cum se știe pe lista ședinței ordinii de zi a guvenului nici măcar nu s-a aflat această ordonanță privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală și ordonanța privind amnistia și grațierea. În primul rând trebuia așteptat punctul de vedere al CSM,  iar pentru o măsură cu o asemenea importanță, din punctul meu de vedere, și îmi permit să spun, din punctul de vedere al celor care lucrează în sistem, nu le-a fost respectat punctul de vedere cu privire la acest aspect, modificarea nestând suficient de mult într-o dezbatere publică”, a arătat avocatul Daniela Onița Ivașcu. 
Prevederile adoptate de guvern sunt considerate un atac la statul de drept de unii dintre cei care activează în domeniul juridic. 
”Nu mi se pare nici din punct de vedere constituțional ca aceste două coduri să fie modificate prin ordonanțe de urgență, plus că nici nu se aflau pe ordinea de zi la acea ședință de guvern. Din punctul meu de vedere este justificată reacția societății civile, cât și acelora care lucrează în sistem, și mă refer aici la asociații profesionale, factori care timp de peste 20 de ani au militat pentru respectarea statului de drept și pentru lupta anticorupție. Este clar că prin dezincriminarea abuzului în serviciu nu se face altceva decât să fie luate măsuri  în beneficiul politicienilor cu dosare penale, politicieni în mare parte din Partidul Social Democrat, dar și din alte partide politice. Din punctul meu de vedere nu poți invoca că ai câștigat alegerile parlamentare, ai o majoritate confortabilă și să forțezi limitele statului de drept, prin ordonanță de urgență să modifici o lege care este atât de importantă și Codul de procedură penală, de azi pe mâine, fără să ții seama de avizul a acelor profesioniști care lucrează în sistem”, adaugă Daniela Onița Ivașcu.
Referitor la faptul că cei de la PSD spun că penitenciarele sunt supraaglomerate,  acesta fiind motivul pentru care s-a făcut o ordonanță a grațierii, avocatul Onița Ivașcu reacționează.
”Dacă scopul era de a descongestiona penitenciarele supraaglomerate și se referea la oamenii simpli care au motivația de a săvârși fapte penale, din cauza unei precarități financiare, din punctul meu de vedere, scopul acestei legi nu este în folosul marii pături a celor care săvârșesc   fapte de natură penală, tocmai pentru că ea conține dezincriminarea abuzului în serviciu și se discută despre limitarea plafonului de prejudiciu, este clar că este în avantajul politicienilor  cu dosare penale. România a militat timp de 20 de ani pentru o luptă anticorupție și consider că au fost oameni în sistem care și-au făcut bine treaba, iar prin această ordonanță guvernul dă o lovitură clară statului de drept, ceea ce este un lucru foarte grav”, susține avocatul Daniela Onița Ivașcu.. 
Avocatul Onița Ivașcu susține că ar mai fi pârghii pentru a îndrepta aceste lucruri. Ordonanța care a fost deja publicată în Monitorul Oficial,mai poate fi atacată la Curtea Constituțională, iar cei din sistem așteaptă și o reacție din partea Avocatul Poporului. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.