Răcire accentuată a vremii şi intensificări de vânt prognozate pentru Maramureş

Răcire accentuată a vremii şi intensificări de vânt prognozate pentru Maramureş

Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a primit  de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare de răcire accentuată şi intensificări de vânt în judeţul Maramureş.  În adresă se menţionează că, începând din cursulo acestei nopţi şi până în dimineaţa zilei de marţi, 9 octombrie, valorile de temperatură ale aerului vor scădea accentuat. Vremea devine rece pentru această perioadă a anului. Vântul se va intensifica treptat şi va depăşi în rafală 50-60 km/h. În zona montană intensificările vor avea viteza de până la 80 km/h.  La munte vor fi semnalate precipitaţii mixtel la altitudini de peste 1800 de metri.

    Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile menţionate şi pregătirea echipelor de intervenţie. De asemenea, au fost înştiinţaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramureş.

    Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă  cetăţenilor să se îmbrace adecvat la ieşirea din casă. O altă măsură solicitatea estea aceea de a-şi închide în perioadele cu intensificări de vânt ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii. 

     La deplasarea în afara locuinţelor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şarpantelor de pe blocurile de locuinţe sau gospodării ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află în aceste zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care pot fi prăbuşiţi  de rafalele de vânt  şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule sau chiar pot răni persoanele care circulă în apropiere.

      În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, populaţia este îndemnată să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt.      

       Turiştii care se aventurează pe trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor. Situaţia meteorologică va fi monitorizată de către pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş. Echipe de intervenţie ale unor servicii de utilitate publică (electricitate, telefonie, alimentare cu apă şi canalizare, gaz metan etc) sunt pregătite să remedieze deficienţele cauzate de vremea nefavorabilă. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.