PROFESORI LA TESTĂRI: Mii de dascăli sunt așteptați joi la examenul de definitivat

PROFESORI LA TESTĂRI: Mii de dascăli sunt așteptați joi la examenul  de definitivat

 Peste 6400 de candidaţi sunt aşteptaţi joi, 20 aprilie, să susțină proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ.  În această sesiune, examenul pentru definitivare se organizează la 90 de discipline.

Proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2017, se desfăşoară joi, începând cu ora 10:00, în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare judeţ, precum și în municipiul Bucureşti. Sunt așteptați să participe 6417 candidați care au îndeplinit condiţiile prevăzute de lege.
Proba scrisă conţine itemi din domeniul disciplinei de specialitate și al metodicii predării acesteia. Spre deosebire de anul trecut, nivelul de competență didactică este evaluat și prin portofoliul profesional, elaborat conform precizărilor din programa de pedagogie şi psihologie şcolară corespunzătoare funcţiei didactice ocupate.
Candidaţii vor avea acces în săli de la ora 8:00 până la 8:45, pe baza unui act de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 ore, timp ce poate fi depăşit doar în cazul candidaţilor cu nevoi speciale care au solicitat acest lucru.
Lucrările scrise vor fi evaluate în 6 centre organizate la nivel naţional. Atât programele de examen, pentru toate disciplinele, cât şi modele de subiecte şi bareme pentru disciplinele de examen au fost postate pe site-urile definitivat.edu.ro și subiecte.edu.ro.
Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Examenul certifică şi faptul că un cadru didactic debutant care a optat pentru această carieră dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.
Primele rezultate vor fi afişate în 25 aprilie, la centrele de examen şi pe  site-ul definitivat.edu.ro. Contestaţiile vor fi depuse în centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 25 aprilie, după afişarea rezultatelor, şi 26 aprilie. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul examenului duminică, 30 aprilie. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.