PRODUSE ARTIZANALE: Târg al meșterilor populari în cadrul evenimentului „Paști în Maramureș”

PRODUSE ARTIZANALE: Târg al meșterilor populari în cadrul evenimentului „Paști în Maramureș”

 Pe lângă spectacolul cu obiceiuri de Paști, dansuri și cântece populare și bucatele tradiționale, turiștii care au luat parte la evenimentul Paști în Maramureșau avut ocazia să viziteze și târgul meșterilor populari. Pentru aceștia a fost un bun prilej de a-și etala produsele spre vânzare și de a face cunoscută măiestria artei populare care dă identitate Maramureșului.

Căsuțe din lemn, păpuși, sculpturi, trăistuțe, zgărdane, opincuțe sau sticle cu fus. Cu această gamă de produse s-au prezentat la sărbătoarea Paști în Maramureș meșteri din Sighet și din satele care au fost partenere în organizarea evenimentului de la Muzeul Satului. 
”Am făcut căsuțe din lemn cu 30 de lei sau cu 15 lei. Astea trec cel mai bine. Am și sticle cu fus, bisericuțe, cămăși.Copiii iau mai mult căsuțe.  Am făcut și un lanț din lemn, poate trece. Aici, la această sărbătoare, întotdeuna mi-a mers bine, doar că am fost în alt loc până acum”, spune Alexandru Negrea, meșter din Sighet. 
”Am fost în fiecare an, e foarte frumos. Mă impresionează, îmi pare rău doar că nu se mai face spectacol, atrăgea mai multă lume. Lumea tare mult ne apreciază locul, portul, tradiția, produsele. Lucrările mele, sculpturile sunt admirate, nu tare se vând, dar în general cei care vin din altă parte mai achiziționează de la noi. Le place”, apreciază Alexandru Arvay, sculptor din Sighet.
”Am venit cu marfă tradițională, ștergători, cămăși, cu zadii, lecrice, ce-s demult, de-ale bunicii. Vin turiștii și le întorc, le destorc, dar nu prea cumpără. Le place mai mult să vadă.  Toate-s făcute de mine, am șezut zi și noapte și am împletit, am cusut, turiștii cumpără mai mult”, povestește Maria Godja. 
”Am venit azi aici cu speranța că oi vinde și c-or fi turiști. În fiecare an am fost la acest eveniment, eu pot să spun că merg mulțumită de aici. Vând mai bine păpuși și trăistuțe. Turiștii străini cumpără mai bine”, spune Maria Puicar, din Oncești.
 Pentru suveniruri mai ieftine turiștii au putut opta pentru trăistuțe sau căsuțe miniaturale, la prețul de 15 lei. Pentru cei cu dare de mână, meșterii au venit și cu cămăși tradiționale, al căror preț se ridică la 500 de lei sau lecrice, oferite la prețul de 250 de lei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.