PICTURĂ PE STICLĂ: Creator de frumos, artistul Ioan Borlean a expus icoane la care a lucrat în ultimii 25 de ani

PICTURĂ PE STICLĂ: Creator de frumos, artistul Ioan Borlean a expus icoane la care a lucrat în ultimii 25 de ani

 Ioan Borlean a fost înconjurat de prieteni, oameni de cultură, la vernisarea expoziției de icoane pe sticlă, eveniment găzduit la Expoziția Etnografică din cadrul Muzeul Maramureșean. Cele peste 40 de lucrări expuse au cucerit admirația privitorilor.

Creator de frumos, Ioan Borlean a expus icoane la care a lucrat în ultimii 25 de ani.
”Ne uităm la aceste icoane ca la niște sfinți. Eu provin dintr-o casă din Ieud, plină de icoane. Nu se concepea să nu te pui în genunchi, să nu te rogi la o icoană. Borlean a adus frumusețea acestor icoane într-o asemenea expoziție. I-a plăcut să picteze, dar și să restaureze. Nu pot să zâmbesc în fața icoanei, ea nu este tablou, mai ales dacă pui și suflet atunci când pictezi icoane, e mare lucru. Acești pictori au har, pe lângă talent”, spune Vasile Hotico, preot greco catolic. 
”Nu întâmplător această expoziție este un omagiu pe care-l aduce artistul creștinătății și bisericii creștine universale. Cred că așa trebuie să privim pictura maestrului Borlean care nu imită, ci interpretează și creează”, subliniază Mihai Dăncuș, etnolog.
”Gândul meu a fost mai degrabă să mă apropiu de un muzician în interpretare. Unele dintre compozițiile icoanelor vechi au fost un pic retușate, dar fiecare temă are în spate textul biblic, o documuntare, o pregătire teoretică, apoi în final am găsit și formula potrivită. Cea mai mică icoană o fac în trei zile, dar pot să fac o lucrare și în doi ani. Am și lucrări la care am lucrat doi ani, am avut o temă în care mi-am propus poate prea mult”, mărturisește artistul, Ioan Borlean.
Anul 2017 este considerat anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti. În acest an au loc în toată țara numeroase evenimente cu această tematică. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.