Turiști din întreaga țară vin an de an la Borșa pentru a schia. Folosind un echipament adecvat, cei mai curajoși, practicanți a ceea ce se numește schiul de tură, reușesc să ajungă pe cele mai înalte vârfuri ale Munților Rodnei.
Pe cărări de munte neumblate, printre brazi și stânci, câțiva schiori își forțează limitele. Ei sunt practicanți ai schiului de tură, care îmbină senzațiile schiului de coborâre cu libertatea oferită de schiul fond. Câțiva dintre ei pot fi întâlniți și la Borșa, încercând zi de zi să ajungă la înălțimi cât mai mari pe versanții Munților Rodnei. Pentru a te încumeta să faci acest lucru îți trebuie în primul rând un echipament special.
„E un echipament diferit față de cel folosit în general pe pârtie și îți permite să și mergi, să ajungi în zone mai puțin accesibile. Schiul este oarecum asemănător cu cel de pârtie, însă legătura îți permite practic să umbli pe schiuri. Și clăparul este mult mai flexibil, are două trepte walk și ski, și ne ajută să urcăm pante”, a arătat Alina Cârja, o turistă pasionată de schiul de tură.
Practicanții schiului de tură spun că famecul Munților Rodnei poate fi descoperit pe schiuri abia după ce părăsești pârtiile amenajate.
„Pârtiile sunt exact așa cum le știu de când am fost pentru prima dată aici, în 2004. Administratorii pârtiilor nu fac aproape nimic pentru schi. Dar atunci când ieși în afara pârtiilor totul este minunat. Munții Rodnei sunt munții mei preferați”, a mai spus Alina Cârja.
Schiul de tură este foarte popularîn Munții Alpi, dar are în ultima vreme mulți adepți și în România. Atunci când vremea o permite, iubitorii schiului de tură pot parcurge chiar și 50 de km într-o zi.
Lasa un raspuns