PĂREREA SPECIALIȘTILOR: O stimă de sine exagerată duce la îndepărtarea celor din jur

PĂREREA SPECIALIȘTILOR: O stimă de sine exagerată duce la îndepărtarea celor din jur

 Adesea stima de sine este asociată cu încrederea în propria persoană. De multe ori, persoanele care sunt încadrate în tulburarea de personalitate narcisistă, au o stimă de sine prea ridicată, au prea mare încredere în ele și ajung să funcționeze distorisionat în realitate. Oamenii narcisişti sunt greu de abordat, însă ei pot fi lideri de excepţie, sunt de părere specialiștii.

Narcisiştilor le place să-i conducă pe ceilalţi şi să le spună ce să facă. Adoră poziţiile de conducere, având în vedere că sunt capabili să-i domine pe ceilalţi. Din punct de vedere al studiilor, o stimă prea ridicată este însă o stimă disfuncțională. De multe ori, narcișiștii,  având o prea mare viziune asupra personalității lor, asupra felului de a se comporta în societate, ajung să îndepărteze lumea din jur. 
”Atunci când vorbești cu un narcisist întotdeauna are o părere foarte bună despre el, în momentul în care îi ataci părerea respectivă atunci dă înapoi și devine foarte agresiv,  aici se obsevă că o stimă de sine prea ridicată duce la distorsiuni cognitive și la un comportament deviant față de ceilalți din jur, o persoană cu o stimă de sine prea mare se va comporta într-un mod mai arogant, într-un mod în care nu le place celor mai mulți să interacționeze cu asemenea persoane”, spune psihologul Paul Popovici. 
O stimă de sine prea ridicată duce de multe ori la aroganță, dar și o stimă de sine redusă poate să ducă la aroganță, spun specialiștii.
”Neavând încredere în tine, necrezând în valorile tale umane vrei să ascunzi, să arăți o mască societății, acea mască o să te facă să devii arogant, o să devii o persoană care încearcă să-și apere o imagine, pe care de fapt, nu o are, de aici ar veni o altă aroganță, dar din stimă de sine redusă, nu ridicată”, apreciază psihologul Paul Popovici. 
Specialiștii spun că stima de sine oscilează foarte mult în funcție de perioada din viață prin  care treci, de succesele sau insuccesele pe care le dobândești. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.