NOMINALIZĂRI MARAMUREȘEANUL ANULUI: Vasile Prodan, un manager de succes

NOMINALIZĂRI MARAMUREȘEANUL ANULUI: Vasile Prodan, un manager de succes

 Printre nominalizații la ”Maramureșeanul anului 2016” se numără și Vasile Prodan, director general al societății Mecanica din Sighetu Marmației.În România sunt doar doi producători de șuruburi și piulițe: unul se află la Botoșani, iar al doilea la Sighet. Societatea Mecanica, la cârma căreia se află inginerul Vasile Prodan, este producător de organe de asamblare din 1975, de la înființare, și și-a păstrat același profil până azi.

”Suntem printre puținii care am reușit să ne menținem profilul de activitate, în toți acești peste 40 de ani. Deși fabrica a fost privatizată, nu a trecut prin nicio divizare sau vânzări de active, am păstrat-o intactă cum a fost de la înființare. Producem organe de asamblare – șuruburi, piulițe, nituri, bolțuri, prin presare la rece. În anul 1990 eram nouă producători de organe de asamblare în țară, am mai rămas pe piață doar doi producători, Mecanica și încă o firmă din Botoșani, în toată țara. Toți ceilalți au dat faliment, societăți din Brașov, Târgu Secuiesc, Mediaș și alte societăți care erau cotate ca fiind foarte valoroase la vremea respectivă”, spune Vasile Prodan, directorul general al Mecanica Sighet.
Motivul supraviețuirii pe piață, dar și al dezvoltării, ține de un bun management, spune directorul Prodan.
”Mecanica a intrat într-o cursă grea în 93. Toată lumea zicea că noi vom da primii faliment, am intrat în competiție pe un cal cu trei picioare, dar față de alți competitori, fabrica a reușit să-și mențină profilul. Managementul spun că a fost cel mai important lucru. La momentul privatizării, ne-am propus s-o facem să funcționeze, și avem și azi rezultate foarte bune. 90% avem export. Foarte importante sunt procesele de acoperire, zincare electrolitică termică. Suntem pe punctul de a pune o nouă linie de zincare electrolitică, am achiziționat acum doi ani o linie de zincare termică, care funcționează cu rezultate foarte bune. Astăzi Mecanica este pe o poziție bună pe piață, pe piața românească unde suntem aproape singuri, dar și pe piața europeană”, spune Vasile Pordan.
În 2009, directorul fabricii și-a propus două obiective pentru a menține și dezvolta firma: retehnologizarea și creșterea exporturilor. În plus, conducerea societății a luat măsuri pentru a preveni criza din 2009, măsuri care au avut roade. 
”În acești șapte ani care s-au scurs de atunci am reușit să retehnologizăm aproape toată fabrica, am înlocuit toate vechile utilaje, cu utilaje noi, de înaltă performanță, cu productivități foarte mari, am înlocuit și celelalte agregate.  Noi nu am fost foarte afectați de criza din 2009, am luat măsuri înainte de începerea crizei și noi am trecut destul de ușor peste criză. Am realizat acele investiții necesare pentru a putea duce fabrica mai departe. Inițial am cumpărat utilaje la mâna a doua, așa am avut bani atunci, apoi am accesat fonduri și am cumpărat utilaje de ultimă generație, direct de la furnizor”, spune Vasile Prodan. 
Vasile Prodan spune că din 2011 a făcut investiţii de 11 milioane de euro în businessul pe care îl conduce, dintre care patru milioane de euro au reprezentat fonduri europene.
”Am utilaje de mare productivitate, care produc și 220 de șuruburi pe minut. Utilajele au fost scumpe, am investit din 2011 în jur de 11 milioane de euro. Am accesat și fonduri europene. Am avut patru proiecte, toți banii au fost încasați și ne-au ajutat extraordinar de mult. Am avut la un proiect cofinanțare de 15% cel mai mult, restul au fost de 40-50%, de circa 4 milioane de euro în total. Acum mai avem un proiect în derulare, restul au fost închise, am atins la toate criteriile de performanță”, spune Prodan.
La capitolul export, societatea se poate lăuda cu 350 de tone de material produs în fabrică trimis lunar în afara granițelor.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.