MIGRANŢI: Secretarul general al ONU denunță restricțiile impuse în Balcani

MIGRANŢI: Secretarul general al ONU denunță restricțiile impuse în Balcani

 Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a denunțat vineri restricțiile impuse migranților la granițe, în Balcani, relatează AFP.

Ban Ki-moon a subliniat că aceste măsuri luate de mai multe țări din regiune (Austria, Slovenia, Croația, Serbia, Macedonia în special) ‘nu sunt în conformitate’ cu Convenția ONU din 1951 privind refugiații. Această convenție, a explicat el într-un comunicat, impune să se determine individual statutul de refugiat și nevoile de protecție ale fiecărui migrant, ceea ce nu este posibil cu măsurile luate de aceste țări. Responsabilul ONU a declarat că ‘urmărește cu o mare preocupare numărul crescut de restricții la granițe de-a lungul rutei din Balcani’. 
El s-a declarat ‘pe deplin conștient de presiunile resimțite de numeroase țări europene’, dar a cerut ‘tuturor țărilor să-și lase granițele deschise și să acționeze într-un spirit de responsabilitate împărtășită și de solidaritate, inclusiv prin extinderea căilor legale pentru obținerea de azil’. Ban a menționat că numărul solicitanților de azil care intră în Grecia din Turcia continuă să crească, apreciind că ‘închiderea granițelor creează o situație dificilă în Grecia’. 
El a menționat faptul că Turcia a primit deja peste 2,6 milioane de refugiați, veniți în majoritate din Siria, și a subliniat ‘nevoia de a împărți responsabilitatea la nivel mondial’. Totodată, responsabilul ONU a subliniat că următoarea sesiune a Adunării Generale a ONU va găzdui un summit privind migrația pe 19 septembrie, la New York. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.