Membrii CSM, convocaţi joi pentru şedinţa plenului

Membrii CSM, convocaţi joi pentru şedinţa plenului

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt convocaţi joi la ora 9,00 pentru şedinţa plenului, după ce miercuri aceasta a fost amânată din lipsă de cvorum, printre subiectele care urmau a se discuta fiind şi cererea de demisie din magistratură a Monei Pivniceru, propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a declarat miercuri că şedinţa plenului Consiliului s-a amânat din cauza lipsei de cvorum, ea precizând că mai era nevoie de participarea a doi membri CSM. "La acest moment, şedinţa plenului s-a amânat din cauza lipsei de cvorum. Nu uitaţi că funcţionăm într-o componenţă de 18 membri. Pe parcursul zilei de astăzi, în condiţiile în care condiţiile de cvorum vor fi îndeplinite, şedinţa plenului va fi reluată, în caz contrar, mâine pentru ora 9,00 a fost convocată o şedinţă a plenului CSM", a spus Alina Ghica.

Într-un comunicat al Biroului de presă al CSM remis miercuri AGERPRES se precizează că, potrivit reglementărilor legale, ”lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri”. ”Având în vedere că astăzi, 22 august, patru membri CSM, din motive obiective, nu s-au prezentat la şedinţă iar un membru CSM este suspendat, la momentul actual nu este asigurat cvorumul prevăzut de lege pentru şedinţa de plen. Începerea şedinţei va fi anunţată, în măsura în care pe parcursul zilei de azi se va îndeplini condiţia de cvorum. În caz contrar, şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii se amână pentru mâine, 23 august 2012, cu respectarea calendarului de şedinţe publice anunţat (săptămâna 20-24 august 2012) şi cu menţinerea ordinii de zi afişate pe pagina de internet a Consiliului”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii CSM au comunicat că membrii care au lipsit miercuri au avut justificări. Graţiana Isac se află în străinătate şi se întoarce pe data de 26 august, Ana Lăbuş şi Florentina Gavadia au probleme medicale grave în familie, Bogdan Gabor are probleme medicale grave iar George Bălan este suspendat din funcţie, fiind cercetat de procurorii anticorupţie. Demisia din magistratură înaintată de judecătoarea Mona Pivniceru, propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei, trebuia discutată miercuri de plenul Consiliului Superior al Magistraturii dacă se aproba suplimentarea ordinii de zi a şedinţei. Premierul Victor Ponta, prezent la Consiliu, deţinând şi funcţia de ministru interimar al Justiţiei, s-a declarat dezamăgit de lipsa cvorumului la şedinţa CSM. ”Este absolut dezamăgitor. E vorba de cum funcţionează sistemul justiţiei. Justiţia trebuie să aibă un ministru, mâine este rectificarea bugetului. (…) De trei zile CSM nu are cvorum ca să ia act de demisia unui om, ceea ce este categoric împotriva Justiţiei", a apreciat el.

Întrebat dacă a luat cineva din CSM legătura cu judecătoarea Ana Lăbuş, care nu a venit la şedinţa de plen, Ponta a răspuns că a fost sunată, dar are telefonul închis. "Doamna judecător Lăbuş ieri a fost aici la secţia de judecători, azi şi-a închis telefonul. (…) E în interesul lor să aibă un ministru al Justiţiei, să aibă o colegă care ştie sistemul şi care s-a bătut întotdeauna pentru independenţa Justiţiei. De ce nu reuşesc să se strângă în cvorum? Nu vreau să fac o paralelă, dar dacă poimâine sau când e Parlamentul nu e cvorum, să se întoarcă domnul Băsescu la Cotroceni, o să ţipe toată lumea că de ce nu e cvorum. Acum, când nu e cvorum la CSM, toată lumea consideră că e normal. Eu consider că e absolut anormal şi e imposibil de explicat", a afirmat el.

Premierul a precizat că este gata să revină oricând dacă se va realiza cvorumul. "Eu sunt aici zi, noapte, când vor dânşii, când vor fi", a completat el. Judecătoarea Mona Pivniceru, propusă pentru preluarea portofoliului Justiţiei, şi-a înaintat luni demisia din magistratură. Demisia Monei Pivniceru din magistratură este efectivă şi produce efecte juridice de la data publicării în Monitorul Oficial a decretului prezidenţial de eliberare din funcţie.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.