Pregătirea mesei pentru Crăciunul de anul acesta necesită un buget minim de aproximativ 400 de lei, dacă produsele sunt cumpărate de la hipermarket şi gătite acasă, însă bugetul se poate mări de trei-patru ori, ajungând până la 1.500 de lei, în cazul unei mese încărcate cu produse tradiţionale.
Masa de Crăciun nu este, nici anul acesta, o "formalitate" din punct de vedere al costurilor, iar asta în special pentru cei care preferă produsele tradiţionale, fără conservanţi şi fără nitraţi.
Astfel, un kilogram de "toba lui Ignat", comercializată de un producător tradiţional autorizat de Ministerul Agriculturii, costă 49 de lei, acelaşi preţ trebuind să fie plătit şi pentru un kilogram de caltaboş, în timp ce un kilogram de jambon costă 69 de lei.
La producătorii tradiţionali, un kilogram de cârnaţi vânătoreşti costă 55 de lei, cârnaţii de curcan – 60 de lei, iar lebărul – 49 de lei.
Tot pentru masa de Crăciun, producătorii tradiţionali au pregătit şi jumări, la 70 de lei kilogramul, dar şi specialităţi cum ar fi purceluş copt în afumătoare (100 de lei kilogramul), muşchi de capră împletit (170 de lei kilogramul) şi pastramă de mistreţ (200 de lei kilogramul).
La capitolul desert, un cozonac de două kilograme, care nu conţine amelioratori de gust, costă 80 de lei.
Trăgând linie şi adunând, o masă tradiţională, dar fără piftie şi sarmale, ajunge să coste în jur de 600 de lei. Nu trebuie însă uitat că la toate bucatele se adaugă băutura.
Cei care aleg să cumpere pentru masa de Crăciun dintr-un hipermarket vor plăti, pentru un meniu tradiţional complet, între 300 şi 400 de lei.
Faţă de producătorii tradiţionali, la hipermarket, un kilogram de jambon costă 31 de lei, unul de cârnaţi de casă – 17,3 lei, lebărul – 22 de lei, iar 200 de grame de caltaboş – 14,5 lei. Oferta de mezeluri este completată de tobă (23 de lei kilogramul), kaiser (30 de lei), şuncă de casă (29,6 lei) şi muşchi file (29,5 lei).
În aceste condiţii, un aperitiv destul de variat poate fi asigurat cu aproximativ 100 de lei.
Legumele necesare pentru salata de boeuf costă între jur de 10-20 lei, la care se adaugă carnea, între 30 şi 50 de lei, şi maioneza. Costul unei salate pentru toată familia ajunge astfel la aproximativ 60 de lei, în timp ce ingredintele pentru o porţie de sarmale scot din buzunar alţi 50 de lei, în medie.
Friptura se bucură, şi ea, de o ofertă variată atât ca materie primă, cât şi ca preţuri. Un kilogram de piept de curcan costă 40 de lei, iar unul de pulpă de curcan – 25 de lei. Kilogramul de piept sau pulpă de pui este în jur de 20 de lei, cotletul de porc – 16 lei/kilogram, iar pulpa de mânzat – 33 lei/kilogram.
Stiri de actualitate:
FOTBAL: Naționala U19 debutează astăzi la EURO, cu Muntenegru
BAIA SPRIE: Un picnic altfel de Ziua (Inter)națională Impact
LANSARE DE CARTE: În căușul veacului. Scriitori în Maramureș – autoare Florica Bud
COLONIA PICTORILOR: Festivalul Internațional de Film Très Court 2025
HANDBAL: Transfer egiptean la Minaur
AJOFM MARAMUREȘ: Minibursa locurilor de muncă în domeniul comerțului en-gros
SIGHETU MARMAȚIEI: Gazda semnării acordului de parteneriat „Alianța Regională pentru Reconstrucția Ucrainei”
TÂRGU LĂPUȘ: Elevi în drumeție alături de jandarmii montani
VITAL: Întrerupere a furnizării apei potabile vineri, 13 iunie în localitatea Lăpușel și Bozânta Mică
MUZEUL JUDEȚEAN DE MINERALOGIE: Lansarea publică a proiectului Geoparcul UNESCO Gutâi-Maramureș
REZULTATELE concursului profesional al Serviciilor Private pentru Situaţii de Urgenţă
CAMPANIE DE COLECTARE deșeuri electrice în Baia Mare, vineri, 13 iunie
ZAHORÁNSZKI BRIGITTA: Un pas important pentru dezvoltarea comunei Câmpulung la Tisa
START CONCURS BATRA 2025 – Un reper pentru arhitectura contemporană
PAP ZSOLT ISTVÁN: A fost semnat contractul de execuție pentru obiectivul „Casa Minaur”
COMPETIȚIE: Câștigătorul etapei județene a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență
VITAL: Întrerupere a furnizării apei potabile joi, 12 iunie în localitatea Săsar și Ocoliș
AJOFM: Locuri de muncă disponibile în Maramureș
BAIA MARE: Intervenție pentru salvarea unei persoane căzute în puțul liftului
MASA DE CRĂCIUN: Cât costă meniul de sărbători. Produsele tradiţionale măresc de trei-patru ori costul

Lasa un raspuns