Maramureş: Peste 200 de locuri pentru romi au rămas neocupate în liceele din judeţ

Maramureş: Peste 200 de locuri pentru romi au rămas neocupate în liceele din judeţ

Elevilor de etnie romă din judeţul Maramureş nu le place cartea. Chiar dacă la nivel de judeţ a fost alocat un număr considerabil de locuri în unităţile de învăţământ pentru această etnie, totalul celor rămase neocupate atestă faptul că şcoala nu prezintă interes pentru această categorie de persoane.

240 de locuri pentru romi au fost alocate la nivel de judeţ pentru admiterea în învăţământul teoretic şi tehnologic, în noul an şcolar. Până în prezent, au fost ocupate doar 33 dintre acestea. "Din păcate s-au accesat doar 33. E un lucru bunicel dar se putea şi mai bine", a declarat Cristina Moldovan, consilier specializat pe problemele romilor, în cadrul Prefecturii Maramureş.

9 locuri pentru reprezentanţii etniei rome au fost alocate şi la Centrul Universitar Nord. Studiile superioare nu suscită interes persoanelor de etnie romă, dat fiind faptul că până acum nu a fost accesat niciun loc la această unitate de învăţământ superior. "Eu zic că ar trebui să găsim o soluţie să responsabilizăm atât părinţii cât şi elevii care vor să facă şcoală", a adăugat Cristina Moldovan.

Reprezentanţii ong-urilor care se ocupă de problemele romilor susţin că locurile au rămas neocupate datorită faptului că mulţi tineri ai acestei etnii nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. "O mare problemă este problema bacalaureatului, care este la nivel naţional. Foarte mulţi au picat la Matematică sau Română şi din păcate ăsta este unul dintre motivele pentru care nu s-au accesat locurile", a precizat Loredana Mihali, reprezentanta O.N.G.-ului Young Roma.  

Consilierul judeţean pe problemele persoanelor de etnie romă, Gyongyike Bondi, este de părere că fundaţiile axate pe această problemă socială ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea şi susţinerea acestor copii de etnie romă la şcoală. "Sunt aşa de multe fundaţii care se ocupă cu problemele romilor. Măcar una ar trebui să se ocupe cu şcolarizarea lor. Nu se ştie pe ce se duc banii pe care îi accesează diferite fundaţii, pentru programe pentru romi. Ar trebui văzut ce se întâmplă cu banii ăştia, pentru că sunt bani mulţi, nu puţini, ştim cu toţii", a susţinut Gyongyike Bondi, consilier judeţean.  

Consilierul judeţean a mai propus o inventariere a fundaţiilor din judeţul Maramureş care se ocupă cu problemele sociale în aşa fel încât acestea să vină în sprijinul familiilor de etnie romă care nu-şi pot ţine copiii la şcoală din cauza sărăciei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.