Maramureş: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se pregăteşte de iarnă

Maramureş: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se pregăteşte de iarnă

Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a aprobat planul de măsuri pentru perioada sezonului rece. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus: "Am luat în considerare posibilitatea producerii, în sezonul rece, a unor fenomene meteorologice specifice iernii (ger, ninsori abundente, intensificări ale vântului, polei, gheaţă, viscol, precipitaţii sub formă de ploaie care pot produce inundaţii) şi am elaborat un plan de măsuri pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă şi cele cu rol de sprijin. Aceste măsuri vizează îndeplinirea următoarelor obiective: adaptarea unor acţiuni eficiente destinate prevenirii şi protecţiei populaţiei, limitării consecinţelor negative, dinamizarea acţiunilor de identificare a riscurilor din zona localităţilor, colaborarea între toate structurile, instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale, asigurarea capacităţii optime de acţiune şi intervnţiei specifice producerii unor situaţii de urgenţă.
Planul include 35 de măsuri, cu activităţi specifice, responsabilităţi şi atribuţii, dar şi termene pentru îndeplinirea acestora. De asemenea, s-a luat decizia atenţionării tuturor operatorilor economici, consideraţi ca sursă de risc, pentru a-şi lua măsurile necesare în vederea asigurării condiţiilor optime de funcţionare în perioada de iarnă, în scopul evitării producerii unor accidente tehnologice. Au fost organizate acţiuni de prevenire şi îndrumare în unităţi sanitare, respectiv unităţi de cazare şi îngrijire a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor şi persoanelor cu handicap, deficienţele constatate de către specialiştii în domeniu fiind remediate.
Conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost informată despre elaborarea şi aprobarea acestui plan de măsuri, inclusiv încheierea contractelor pentru efectuarea lucrărilor de deszăpezire pe sectoarele de drumuri naţionale şi judeţene.
Bază reală de date cu utilajele tehnice funcţionale la nivelul celor 76 de unităţi-administrativ teritoriale  
Prefectul Sorin Rednic a menţionat că s-au trimis, în teritoriu, adrese, prin care li s-a solicitat primarilor, în calitatea lor de preşedinţi ai comandamentelor locale de iarnă, întocmirea unei baze de date reale cu utilajele tehnice de intervenţie funcţionale şi cantităţile de material antiderapant existente pentru deszăpezirea străzilor, uliţelor şi drumurilor comunale. De asemenea, am cerut identificarea şi punerea la dispoziţie pentru persoanele fără adăpost de spaţii, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.  Preşedinţii comandamentelor locale de iarnă vor colabora cu structurile teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi poliţia locală (acolo unde este înfiinţată) pentru identificarea persoanelor fără adăpost. O altă măsură prevede acţionarea cu prioritate pentru menţinerea în stare de practicabilitate a sectoarelor de drumuri publice din pasurile montane, cunoscute cu potenţial în blocarea circulaţiei rutiere, în perioade cu ninsori abundente. Au fost dispuse procedurile de lucru în vederea intervenţiei rapide pentru degajarea copacilor sau crengilor rupte de pe sectoarelor de drumuri publice.
Cetăţenii vor fi informaţi în perioada de avertizări hidrometeorologice sau ninsori abundente cu privire la recomandările pe care trebuie să le ia în considerare, respectiv la măsurile dispuse de către Comandamentul judeţean de iarnă.
La sediile primăriilor vor fi afişate planurile de situaţii ale localităţilor, cu evidenţierea zonelor expuse înzăpezirilor şi a punctelor critice, respectiv a zonelor de evacuare a populaţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă care impun această măsură. Cursurile de apă cunoscute cu probleme şi pe care se pot forma, datorită temperaturilor negative, poduri de gheaţă sau zăpoare vor fi monitorizate permanent de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, care împreună cu pompierii militari şi comandamentele locale vor acţiona operativ.
Serviciul Poliţiei Rutiere Maramureş va executa controale în trafic, în scopul identificării şi sancţionării şoferilor care circulă cu autovehiculele echipate necorespunzător în trafic şi nu respectă prevederile legislaţiei în vigoare.
Modul de îndeplinire a măsurilor stabilite în planul judeţean şi planurile locale vor fi verificate şi analizate periodic de către specialiştii din grupurile de suport tehnic şi pompierii militari.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.