Maramureş: Cei mai mulţi şomeri maramureşeni sunt din mediul rural. Prefectul solicită o mai bună colaborare între AJOFM şi primării

Maramureş: Cei mai mulţi şomeri maramureşeni sunt din mediul rural. Prefectul solicită o mai bună colaborare între AJOFM şi primării

Prefectul judeţului Maramureş a cerut oficialilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă să-şi îmbunătăţească relaţiile cu primăriile din judeţ pentru a identifica şomerii, în special pe cei din mediul rural, şi să le ofere consiliere în vederea obţinerii unui loc de muncă.

Numărul oficial al şomerilor din judeţul Maramureş se apropie de 8.000. Însă cifra acestora este mult mai mare, recunosc oficialii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş. Cele mai multe persoane care nu deţin un loc de muncă trăiesc în mediul rural, singurul lor venit fiind din agricultură. "Aceste persoane, având în vedere că trăiesc din agricultura de subzistenţă, nu au ceea ce le trebuie, cele necesare, zilnice, au gospodărie, nu se adresează agenţiei noastre. Noi am încercat, prin cursurile noastre noi ne-am adresat mediului rural având în vedere şi proiectele implementate cu celelalte instituţii, necesitatea creşterii competenţelor în domeniul agriculturii, care eu cred că este o prioritate şi pentru judeţul nostru, este foarte greu să-i cuprindem la cursuri. Ştim foarte bine că cei din mediul rural au gospodării şi nu putem să ne adresăm lor. Situaţia reală este că persoanele din mediul rural sunt mult mai multe ca şomeri.Prin programele pe care le avem acum în derulare ne-am îndreptat atenţia şi către aceste persoane ", a precizat directorul executiv al AJOFM Maramureş, Oana Oşanu.

Prefectul judeţului Maramureş a cerut oficialilor AJOFM să colaboreze cu primăriile din judeţ pentru a identifica acele persoane care nu sunt înregistrate în evidenţele agenţiei, în vederea consilierii lor astfel încă să-şi găsească un loc de piaţa muncii. "Rugămintea pe care v-o adresez este de a corobora informaţiile pe care dumneavoastră le aveţi, şi acţiunile, cu colegii dumneavoastră din cadrul celorlalte structuri publice, şi aici mă refer în primul rând la primăriile care au cea mai bună evidenţă cu privire la aceste persoane aflate în nevoi speciale. Toate primăriile se confruntă periodic cu o avalanşă de cereri privitor la acordarea tuturor ajutoarelor pe care le acordă primăria iar ele au o evidenţă foarte bună cu aceste persoane. Se eliberează foarte multe adeverinţe şi certificate inclusiv de către instituţia dumneavoastră pentru acordarea acestor ajutoare. Colaboraţi, vă rog, cu primăriile pentru a identifica toate aceste persoane şi pentru a putea să le acordaţi consilierea pe care dumneavoastră o oferiţi în căutarea unui loc de muncă pentru aceste persoane. Nu e normal ca cei care doresc să muncească şi pot să o facă să ajungă să ceară de la primării acel venit minim garantat sau alte ajutoare pe care primăriile le pot acorda", a solicitat prefectul judeţului Maramureş, Sorin Rednic.

La ora actuală, oraşul Ulmeni şi Coltău sunt localităţile unde se înregistrează cel mai mare număr de şomeri.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.