Chiar şi în cele mai bune condiţii, adolescenţa poate să fie o perioadă agitată. Din păcate, unii adolescenţi nu au puterea necesară să învingă tentaţiile de tot felul, stresul şi neliniştile. Iar dacă nu au parte de o îndrumare corectă, ei pot ajunge să adopte un comportament distructiv, spun specialiştii.
Adolescenţii de astăzi se confruntă cu diverse probleme, de la consumul de tutun şi alcool până la cel de droguri, sau în unele cazuri chiar violenţă.
“Printre problemele cu care se confruntă tinerii din ziua de azi ar fi în primul rând tentaţiile lumii moderne, cum ar fi tutunul, care e cea mai mică tenta?ie şi cea mai puţin rea, alcoolul şi, din păcate, consumul de stupefiante şi jocurile de noroc. Tinerii sunt foarte tentaţi de aceste jocuri de noroc pentru că în felul acesta căştigă bani repede şi fără efort. De asemenea o altă problemă ar fi dorinţa de a fi pe placul grupului de prieteni, vor să fie incluşi în grup, să fie sufletul petrecerilor şi a grupului din care fac parte şi în numele acestei dorinţe de a fi îndrăgiţi, plăcuţi, acceptaţi se fac cele mai mari greşeli”, spune psihologul Annamaria Borlean.
Un alt aspect este lipsa de comunicare dintre generaţii. Adolescenţii nu mai sunt atât de apropiaţi de parinţii lor, mai degrabă sunt apropiaţi de grupul lor de prieteni. Tinerii care fac parte din familii monoparentale se pot confrunta şi ei cu diverse probleme.
“Probleme sunt acolo unde apar orgolile în familie, mai ales în cele monoparentale în care copilul, în urma divorţului parinţilor, rămâne la unul din ei. De exemplu: eu ca mamă nu te las pe tine copil cu tatăl tău pentru că nu îţi trimite banii de alocaţie. Orice copil are nevoie de ambii părinţi în viaţa lui. Şi de mamă, şi de tată. Când lipseşte unul, e clar că apar deja problemele”, a mai spus Annamaria Borlean.
Tinerii când au anumite probleme trebuie să discute în primul rând cu părinţii. Sunt primele persoane care pot să sară în ajutorul lor.
“Familia trebuie să fie omniprezentă şi omnipotentă în relaţia cu copilul. Mama şi tata ar trebui să îşi cunoască cel mai bine copiii şi să vadă când manifestările ies din afara manifestărilor lui normale. După părinţi, profesorii şi psihologii din şcoli îi mai pot ajuta pe tinerii cu probleme şi chiar grupul de prieteni, dacă sunt prieteni adevăraţi”, a adăugat Annamaria Borlean.
Adolescenţii de azi mai sunt influenţaţi şi de televizor, filme, muzică şi internet, a mai spus psihologul.
Lasa un raspuns