Maia Morgenstern din nou la Sighet

Maia Morgenstern din nou la Sighet

Celebra actriţă, Maia Morgenstern a încântat din nou publicul sighetean sâmbătă seara, în rolul Jankăi, din piesa de teatru cu acelaşi nume. Cu o interpretare spectaculoasă dar şi cu o poveste excepţională, Maia Morgenstern a reuşit din nou să sensibilizeze publicul până la lacrimi.

La numai patru luni de la spectacolul trecut, sightenii au ţinut morţiş să se mai bucure o dată de prezenţa celebrei actriţe, Maia Morgenstern, dar şi să audă povestea Jankăi Festeenger, o femeie care îşi petrece 3 ani din viaţă în lagărele naziste.

Tristă, dar în acelaşi timp impresionantă, povestea Jankăi a reuşit să sensibilizeze fiecare persoană din acea sală arhiplină, cu oameni din toate categoriile de vârstă, de la tineri până la pensionari, care au încheiat spectacolul cu ropote de aplauze. Cu toate că nu a fost pentru prima dată când a susţinut această piesă la Sighet, Maia Morgenstern susţine că de fiecare dată este altfel, în fiecare spectacol este o altă Jankă.

“Încerc să mă gândesc cu toată seriozitatea şi cu toată cinstea, da, sigur că au fost lucruri diferite, bineînţeles, faptul că împărtăşeam un lucru deja ştiut, deja cunoscut al nostu, era ca o familie dragă, o familie de la depărtare, o familie cu care te întâlneşti după o lungă perioadă, depeni amintiri commune, dragi şi dureroase în acelaşi timp şi dincolo de surpriza necunoscutului, împărtăşeam aceleaşi valori, ale amintirii, ale dragostei, ale comunicării. Chiar încercam, cu toată sinceritatea să găsesc ce anume a fost diferit şi da, e foarte bine că a fost diferit, că mereu e diferit şi că-n acelaşi timp e mereu ceva nou, mai descoperi un filon comun, valori comune, amintiri commune, felul în care vibrăm şi ne emoţionăm în legătură cu trecutul ce ne aparţine tuturor”, ne-a mărturisit actriţa Maia Morgenstern.

Regizorul Toma Enache, a fost şi el la fel de impresionat de mulţimea de spectatori şi de reacţia publicului, care spune regizorul, este altfel de fiecare dată, însă mereu la fel de primitor.

Într-un fel, Janka aici este acasă la ea, poată această amprentă de fiecare dată când venim şi acum e a doua oară la Sighet. Această amprentă specială a familiei extinse a Jankăi, am putea spune că Sighetul este familia extinsă, de aici a plecat, aici s-a născut, dar aş vrea să amintesc de spectacolele pe care povestea Jankăi le-a dus mai departe la Timişoara, la Bistriţa, urmează mâine la Satu Mare, apoi pe 11 octombire la Bucureşti la teatrul Evreiesc, apoi pe 29 octombrie la Chişinău, la început de decembrie la Drobeta-Turnu Severin”, ne-a declarat marele regizor Toma Enache.

A doua zi după spectacolul de sâmbătă, actriţa Maia Morgenstern împreună cu regizorul Toma Enache, au onorat invitaţia la Muzeu Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti din Sighet cu ocazia zilei de 30 septembrie, ziua în care s-a născut Ellie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru pace.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.