ITALIA: Guvernul înființează tribunale speciale pentru solicitanții de azil, pentru accelerarea procedurilor

ITALIA: Guvernul înființează tribunale speciale pentru solicitanții de azil, pentru accelerarea procedurilor

 Guvernul italian a adoptat vineri un decret-lege privitor la înființarea a 14 tribunale specializate unde vor fi examinate apelurile celor respinși de comisiile de azil, dar fără posibilitatea ulterioară de recurs, urmărind-se astfel accelerarea procedurilor, informează AFP.

Măsura intră în aplicare imediat, dar va trebui aprobată de parlament în termen de două luni.
Numărul solicitanților de azil a crescut în Italia de la 23.620 în anul 2013 la 123.482 în 2016.
În acest interval, ‘a crescut și complexitatea fenomenului migrator, întrucât migranții sosesc din țări foarte diferite’, a explicat ministrul italian al justiției, Andrea Orlando, într-o conferință de presă după ședința de guvern.
Potrivit oficialului, în pofida eforturilor autorităților, durata medie de examinare a cererilor de azil a crescut de la 167 la 268 de zile.
Pe de altă parte, fiecare migrant costă statul italian 35 de euro zilnic, în total peste 6 milioane de euro pentru cei aproximativ 175.000 de solicitanți de azil care așteaptă în prezent examinarea cererilor lor.
De altfel, pentru a accelera activitatea comisiilor de examinare a solicitărilor de azil, guvernul va angaja încă 250 de specialiști.
Executivul mizează însă mai ales pe acest decret-lege pentru a limita durata recursului în justiție al persoanelor cărora comisiile de azil nu le acordă permis de rezidență, adică 60% dintre solicitanții actuali.
În loc de a sesiza tribunalul local, apoi eventual o curte de apel — ceea ce se soldează, potrivit estimărilor, cu câștig de cauză în 70% din cazuri—, solicitanți de azil respinși se vor adresa unuia din cele 14 tribunale specializate, ale căror decizii nu vor putea face obiectul unui recurs în casație.
‘Vor fi judecători dedicați acestei activități, care vor aplica legea pornind de la o cunoaștere a fenomenelor migratorii’, a mai explicat ministrul justiției.
Demersul este însoțit de măsuri deja anunțate privind repartizarea în cât mai mare măsură a solicitanților de azil în structuri de primire mici și oferirea de diverse munci de interes general, pe baze voluntare, pentru a le favoriza integrarea.
În paralel, guvernul va crea în jur de 20 de ‘centre permanente de repatriere’, cu o capacitate totală de 1.600 de locuri, unde vor fi găzduiți cei care au epuizat căile de recurs, până când țările de origine îi vor recunoaște.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.