ÎNAINTE DE PAȘTE: Piaţa este supraîncărcată cu miei, după ce exporturile au scăzut cu o treime. Preţul, în scădere

ÎNAINTE DE PAȘTE: Piaţa este supraîncărcată cu miei, după ce exporturile au scăzut cu o treime. Preţul, în scădere

Exporturile de miei din Bistriţa-Năsăud, principalul exportator din Transilvania dinaintea sărbătorilor pascale, a scăzut la o treime faţă de anul trecut. În Mehedinţi şi în Alba, oierii se plâng de preţul foarte mic cu care vând animalele şi se gândesc să abandoneze afacerea.
 Judeţul Bistriţa-Năsăud, cel mai mare exportator de miei din Transilvania, cu peste 90.000 de miei vânduţi către ţări din Europa, dar şi din statele arabe, este la un pas de colaps după ce anul acesta exporturile au scăzut la o treime.
Dacă în anii trecuţi, înaintea sărbătorilor pascale, din Bistriţa-Năsăud plecau către ţările europene, consumatoare de miei de lapte, peste 15.000 de animale, anul acesta au fost exportaţi doar o treime – puţin peste 5.300 de capete, până la finalul lunii martie.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa-Năsăud, Ioan Cîmpian, spune că fermierii sunt supăraţi pe faptul că exporturile de miei au scăzut la o treime faţă de anul trecut, deşi şi preţurile sunt mult mai mici faţă de cele practicate anterior.
„Nu ştim din ce motiv nu se mai cumpără miei de la noi. Nici Grecia, care era principalul importator, nici Italia, nici Croaţia nu mai cumpără miei de la noi. În statele arabe este foarte scump să transportăm pentru că avem foarte mari probleme cu turcii care nu ne lasă nici măcar să tranzităm ţara lor cu camioanele încărcate cu miei, nicidecum să cumpere de la noi. Problemele sunt foarte mari în acest domeniu. Foarte mulţi fermieri au hotărât să abandoneze această activitate întrucât mieii nu se vând. Mai există încă în ferme miei de anul trecut. Sunt deja tineret ovin au 50-60 kg şi nu-i mai vrea nimeni pentru că sunt prea mari. De amânat ne-a tot amânat cu cumpăratul. Până la apariţia mieilor de anul acesta ar fi trebuit vânduţi cu toţii. Nu ştim ceva ce vom face cu ei”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa-Năsăud, Ioan Cîmpian.
Oierii sunt nemulţumiţi şi de faptul că autorităţile centrale nu se implică suficient de mult în găsirea de noi pieţe pentru desfacere şi nici în adoptarea unor reglementări, a unor acorduri şi parteneriate cu ţările europene şi arabe care ar cumpăra astfel de animale.
“Noi suntem foarte mici. Degeaba merg eu împreună cu alţi câţiva fermieri în Iordania pentru că voi fi primit tot de cineva de nivelul meu. Trebuie rezolvată problema la nivel naţional. Trebuie să meargă cineva din conducerea ţării – ministrul, nu ştiu să vă spun care, dar dacă merge ministrul Agriculturii în Iordania de exemplu, în Iordania va fi primit tot de ministrul Agriculturii. Se discută la alt nivel. Cineva ar trebui să se implice pentru că România a pierdut deja piaţa porcilor, a pierdut piaţa bovinelor şi acum va pierde şi piaţa ovinelor”, avertizează preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa-Năsăud, Ioan Cîmpian.
Preţul de vânzare al mieilor în viu a scăzut şi el semnificativ în ultimii ani, fermierii spunând că în acest an abia dacă îşi vor putea acoperi costurile de producţie.
„Preţul mieilor a scăzut foarte mult. Dacă în urmă cu trei-patru ani preţul era de 12 lei în viu, a scăzut apoi la 11 lei, anul trecut a ajuns la 10 lei şi anul acesta kilogramul de miel se vinde cu 8 -9 lei”, a mai spus Cîmpian, care crede că în acest fel majoritatea fermierilor riscă să intre în faliment.
“Cu atât se vinde mielul 8 – 9 lei pentru că e înainte de Paşte. Nu ştim ce se va întâmpla după perioada de Paşte. Abia atunci vom vedea dacă mai ţinem fermele deschise sau abadonăm pentru că mulţi fermieri care au investit serios, au abadonat întrucât nu mai există piaţă de desfacere”, a mai spus fermierul.
Conform datelor furnizate de Direcţia Sanitar-Veterinară Bistriţa-Năsăud, anul acesta, pentru perioada dinainte de Paşti, bulgarii au fost cei care şi-au dorit cei mai mulţi miei din Bistriţa-Năsăud, fiind exportaţi până la finele lunii martie peste 4000 de capete. Grecii au cumpărat doar 730 de miei şi italienii 554.
Potrivit sursei citate, până la finele lui 2016, peste 90.000 de miei au fost exportaţi anual din Bistriţa-Năsăud către ţările europene dar şi către destinaţii din ţările arabe, principala importatoare de miei din Bistriţa-Năsăud fiind Grecia unde ajungeau ajung aproape jumătate din totalul ovinelor.
„Până la finele lunii martie a fost exportat în ţările din Europa, care mănâncă miei de lapte, peste 5.300 de capete însă numărul lor a crescut înaintea sărbătorilor pascale, anual din Bistriţa-Năsăud plecând către ţările europene dar şi către cele din statele arabe peste 90.000 de capete. Anul trecut, principalele ţări importatoare au fost Grecia cu peste 43.600 de ovine importate, urmată de Italia cu peste 22.350 şi Bulgaria cu peste 11.000 de capete. Bistriţa exportă şi către Iordania aproximativ 5.000 de ovine, fiind reluate şi exporturile către Israel după ce autorităţile israeliene au ridicat restricţiile pentru exportul de ovine din România”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin.
După o iarnă grea, mielul de Paşti din Mehedinţi este mic şi scump
Fermierii din Mehedinţi se plâng de faptul că în acest an nu vor scoate profit din miei şi estimează că nu vor vinde carnea cu mai mult de 20 lei kilogramul. Oamenii spun că iarna a fost una grea, mulţi miei au murit, iar cheltuielile cu hrana animalelor au fost foarte mari.
E un an foarte greu, mieii sunt mici, iarna grea, i-a strâns gerul n-au putut să se dezvolte. La multe oi le-au murit mieii. Caprele sunt sub orice critică, n-au lapte, le-a murit iezii tot din cauza frigului. Mieii… nu sunt miei să treacă de 12 kilograme curat. Asta a fost situaţia”, se plânge Ştefan Tăierel, un cioban din Mehedinţi.
Omul se gândeşte chiar să vândă oile spunând că nici statul nu îi ajută pe fermieri.
„Subvenţia de la stat vine când nu mai avem nevoie de ea. Dacă nu ne-o dă în noiembrie ca să putem să luăm furaje la oi, degeaba ne-o dă în martie şi în aprilie. Oaia nu mai mănâncă atunci boabe. Să luăm şi noi boabe, să luăm nutreţ la oi. Dacă nu ne dă mai bine termin şi îmi iau grija de la ele”, a mai spus Tăierel.
 

Integral pe www.mediafax.ro
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.