IMPACT ÎN FACTURA CONSUMATORULUI: Capacitățile de producere a energiei regenerabile au totalizat 4.741 de MW, la finalul anului trecut

IMPACT ÎN FACTURA CONSUMATORULUI: Capacitățile de producere a energiei regenerabile au totalizat 4.741 de MW, la finalul anului trecut

 Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.741 de MW la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.963,35 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.350,14 de MW, microhidrocentrale de 321,76 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 106 MW.
Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de populație, în factura finală la electricitate.
Doar proiectele care au fost puse în funcțiune până la 31 decembrie 2016 beneficiază de această schemă de sprijin. Potrivit datelor Transelectrica, la finele anului trecut erau înregistrați 765 de producători de energie regenerabilă, astfel că doar acești operatori economici vor mai primi certificate verzi.
Factura la energie electrică a consumatorilor casnici va crește cu 30 de bani pe lună, odată cu reforma care va avea loc în acest an în domeniul energiei regenerabile, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Energiei cu privire la perspectivele pentru 2017 ale sectorului de energie verde.
"Impactul în factura consumatorului casnic va crește cu aproximativ 30 de bani pe lună. La nivelul unui an, asta înseamnă o creștere a impactului în factură de la 42 lei/MWh, la aproximativ 47 lei/MWh. Această măsură este menită să aducă un echilibru între efortul suportat de consumatorul final și sprijinul acordat producătorilor de energie din surse regenerabile", menționează sursa citată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.