Grecia şi Portugalia vor asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale

Grecia şi Portugalia vor asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale

Banca Mondială, instituţie care în mod normal se ocupă de ţările în curs de dezvoltare, a anunţat luni că a demarat discuţiile cu Portugalia şi Grecia în legătură cu posibilitatea de a oferi asistenţă tehnică pentru aceste două ţări din zona euro care beneficiază în prezent de asistenţă financiară internaţională, transmite AFP.

‘Discuţii preliminare se derulează în prezent cu Portugalia şi Grecia, la cererea guvernelor din cele două ţări, cu privire la posibilitatea oferirii de asistenţă tehnică’, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Frederick Jones. Potrivit acestuia discuţiile cu Grecia se concentrează pe reformarea mediul de afaceri astfel încât să stimuleze creşterea economică. ‘Discuţiile cu Portugalia sunt într-un stadiu incipient’, a adăugat Frederick Jones.

La începutul lunii septembrie, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a apreciat că expertiza instituţiei pe care o conduce ar putea fi utilă ţărilor europene care se confruntă cu dificultăţi, în special Greciei, şi a subliniat că este gata să ajute orice ţară care va face o cerere. Grecia şi Portugalia urmează în prezent măsuri de austeritate impuse de creditorii internaţionali (Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană) în schimbul ajutoarelor financiare oferite.

Orientată pe ajutoarea celor mai sărace state, Banca Mondială a fost foarte rar solicitată să ajute economiile dezvoltate. Totuşi, Grecia şi Portugalia ar putea beneficia de experienţa pe care a dobândit-o Banca Mondială după ce a ajutat ţări precum Coreea de Sud şi Indonezia să treacă peste crizele lor economice.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.